Badr Hari hoort op 7 februari of hij echt de bak in moet

20 december 2016

ANP

Het worden spannende maanden voor Badr Hari. De kickbokser krijgt op 7 februari 2017 te horen of hij dit jaar nog de bak in moet of niet. De Hoge Raad heeft dinsdag aan Sportnieuws bevestigd dat het op die dag uitspraak zal doen in zijn mishandelingszaak. Als de Hoge Raad het oordeel van het Hof bekrachtigt, dan moet Badr nog een half jaar brommen. De uitspraak van de Hoge Raad is de laatste strohalm voor Hari om zijn vrijheid te behouden.


Gevangenisstraf
Kickbokser Badr Hari staat terecht omdat hij 5 keer geweld heeft gepleegd in het Amsterdamse uitgaansleven. In hoger beroep heeft het Hof Badr veroordeeld tot een gevangenisstraf van 24 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk. Van deze straf heeft Badr al een kleine 8 maanden in voorarrest gezeten en daarom moet hij bij een definitieve veroordeling nog 6 maanden de cel in.

Hoge Raad
Tegen de uitspraak van het Hof heeft Badr beroep in cassatie ingesteld bij de hoogste rechter van Nederland, de Hoge Raad. De Hoge Raad doet geen onderzoek naar feiten, maar kijk of het recht juist is toegepast. De Hoge Raad kan eigenlijk 2 dingen doen. De cassatie ongegrond verklaren, dat betekent dat het recht goed is toegepast en Badr zijn straf definitief moet uitzitten.

De Hoge Raad kan het beroep in cassatie ook gegrond verklaren, dat betekent dat het recht niet juist is toegepast. De Hoge Raad kan in dat geval de zaak terugverwijzen naar het Hof óf zelf uitspraak doen in de zaak. Bij een terugverwijzen vraagt de Hoge Raad aan het Hof om opnieuw uitspraak te doen in de zaak. Tegen deze nieuwe uitspraak staat dan weer de mogelijkheid van beroep in cassatie open. Als het beroep in cassatie gegrond wordt verklaard kan Hari de dreigende straf nog ontlopen.

Rematch
Het 'gevecht van de eeuw' tussen Rico Verhoeven en Badr Hari kende een zeer teleurstellend einde. Al in de 2de ronde moest Hari opgeven met een armblessure. Direct na het teleurstellend verlopen gevecht werd er gesproken over een rematch. De herkansing voor Hari zou moeten plaatsvinden in 2017. Maar 1 ding leek Hari te zijn vergeten en dat is zijn mogelijke gevangenisstraf.

Lees hierrrr waarom de mogelijke gevangenisstraf van Badr Hari een rematch tussen hem en Verhoeven in 2017 in de weg staat.