Khabib wilde arm Gaethje niet breken vanwege diens ouders

30 oktober 2020

ANP

In zijn laatste UFC-gevecht spaarde Khabib Nurmagomedov zijn tegenstander Justin Gaethje van groter leed door hem bewusteloos achter te laten in plaats van zijn arm te breken. Dat laatste wou Khabib de Amerikaan niet aandoen voor de ogen van diens ouders, blijkt nu.


In de 2e ronde tegen Gaethje toonde Khabib tijdens UFC 254 nog maar eens wie er de afgelopen jaren de sterkste MMA-vechter bij de lichtgewichten was. Op ‘Fight Island‘ in Abu Dhabi liet hij in een zogenaamde driehoeksbeweging (‘triangle choke’) Gaethje stikken. Goed voor zijn 29ste zege. Niet 1 keer kregen ze Khabib klein. En de titelstrijd tegen Gaethje had ook nog wat sneller afgelopen kunnen zijn, als de familie van Gaethje niet op de tribunes had gezeten... Het gevecht was dan wel achter gesloten deuren, maar enkele selecte gasten mochten wel binnen. Zo had Gaethje zijn ouders laten overvliegen, vastberaden om genoeg aan het gevecht over te houden zodat zijn moeder na 35 jaar dienst als postbode met pensioen kon gaan.

Armklem
Toen Khabib zijn opponent vast had in een armklem, één van zijn absolute specialiteiten en ook de favoriete aanval van zijn vader, had hij de woorden van Gaethje vóór de kamp maar al te goed in het hoofd zitten. “Onder geen enkele omstandigheid zal ik opgeven door ‘af te tikken’”, had die gezegd.

'Niet zo zwaar laten afzien'
Het is Daniel Cormier, voormalig MMA-vechter en huidig analist bij Fox Sports, die dat onthulde. “Khabib vertelde me dat hij de interviews van Gaethje in de aanloop naar het gevecht bekeken had, waaronder dat ene bewuste zinnetje. Dus wanneer hij hem steeds verder beet had in die armklem, liet hij na die verder uit te oefenen en maakte hij de switch naar de driehoekmethode om hem even het bewustzijn te laten verliezen. ‘Ik wou hem niet zo zwaar laten afzien met zijn moeder en vader die toekeken. Nu kwam hij na een tik tegen het hoofd weer bij bewustzijn’, vertelde Khabib.