Kickboksen voor dummies: Wat is toegestaan en wat mag niet?

10 december 2016

Privefoto

Door het gevecht tussen Rico Verhoeven en Badr Hari van zaterdagavond is kickboksen hèt onderwerp van gesprek. De wedstrijd duurt maximaal 3 rondes waarin van alles kan gebeuren. Wat mag er qua regels eigenlijk wel tijdens het kickboksen, en wat mag er absoluut niet? Sportnieuws.nl vroeg het Hasan Toy (midden op de foto), een 22-jarige Europees kickbokskampioen uit Vlaardingen.


LIVE: Badr Hari vs Rico Verhoeven, het gevecht van de eeuw

Waar moet iemand die niets van kickboksen afweet, op letten?

Hasan: "De jury let uiteraard op wie de meeste rake trappen of klappen uitdeelt. Worden die niet gegeven - wat niet waarschijnlijk is - dan let de jury op wie het vaakst naar voren loopt. Dat vormt namelijk een onderdeel van het aanvallen."

Iedereen hoopt op een KO, maar wat als het op punten beslist wordt?

"De puntentelling zit een beetje apart in elkaar. Het is niet dat de jury punten geeft voor iedere actie. Zij hanteren een '10-9 telling'. Dat wil zeggen dat zij per ronde 10 en 9 punten uitdelen aan beide vechters. Na 3 rondes kan het daarom nooit in een gelijkspel eindigen."

Wat is het verschil tussen een KO en een knock-down?

"Bij een knock-down wordt een vechter goed geraakt. Dan krijgt hij 8 seconden van de scheidsrechter om te herstellen. Staat hij niet op na 8 of bijvoorbeeld 10 seconden, dan is het gevecht over. Krijgt iemand een stoot op zijn lever, dan is hij niet meteen knock-out maar gaat hij langzaam slapen. Bij een KO is de vechter meteen in de dromenland en is vanzelfsprekend het gevecht klaar."

Op welke plekken mogen Badr en Rico elkaar sowieso NIET raken?

"Dat zijn nogal wat plekken op het lichaam. De vechters mogen elkaar niet op het achterhoofd raken, maar ook niet op de rug. Ook zijn plekken als de keel en het kruis verboden terrein. Voor dat laatste dragen ze bescherming, een tok, maar toch gebeurt het wel eens. Al dan niet per ongeluk, trouwens. Ook zijn gerichte trappen, een voorwaartse bijvoorbeeld, op gewrichten, zoals de knie of de enkel, not done."

Hebben we dan alle regels gehad? En in welk geval komt er een rematch?

"Nee, onsportief gedrag is uiteraard ook verboden in de ring. Badr heeft ooit doorgetrapt op Remy Bonjasky in zijn K1-tijd bijvoorbeeld. Toen lag Bonjasky op de grond. Daar staat meteen diskwalificatie voor. Ook de bijtgrage Mike Tyson's van deze wereld worden bestraft."

Hasan Toy vervolgt: ,,Rico eist overigens direct een rematch bij eventueel verlies. Dan vechten ze geen 3, maar 5 rondes van ieder 3 minuten en zet hij wel zijn wereldtitel op het spel."

Oefenpartij
De wedstrijd tussen Verhoeven en Hari is eigenlijk een veredelde oefenpartij. Er staat niks dan eer op het spel, maar Rico wil dus revanche als hij verliest en dan maakt hij er meteen een titelgevecht van. Dat terwijl Badr Hari eigenlijk al gestopt was.

Het gevecht wordt live door Ziggo Sport uitgezonden.
Trevor Wagener