Luis Tavares: van voetballen bij Sparta naar vechten bij GLORY

4 december 2018

Odessa

Luis Tavares begon als jonge voetballer bij Sparta Rotterdam en speelde ook in het shirt van Excelsior. Maar uiteindelijk koos hij voor het kickboksen. Sportnieuws.nl-redactrice Odessa ging met hem in gesprek. Dit is het verhaal van hoe Tavares de (lichtzwaargewicht)divisie op zijn kop gaat zetten.


Hij noemt zichzelf een rasechte Rotterdammer, Luis ‘The Infamous’ Tavares. Hij is de nieuwe lichtzwaargewicht-aanwinst van GLORY. Op zaterdag 8 december betreedt hij de ring tijdens GLORY 62 in zijn eigen geliefde stad Rotterdam.

Tavares vocht 5 jaar geleden tijdens GLORY 9 tegen Artem Vakhitov, die nu lichtzwaargewicht kampioen is. Dat gevecht verloor Luis in de eerste ronde door een leverstoot waarna hij niet meer op kon staan. Nu aast ‘The Infamous’ op wraak en heeft de hele divisie een probleem.

Laten we eerst beginnen over je voetbaltijd.
"Die was maar kort. Ik heb eerst bij Sparta gevoetbald en toen bij Excelsior, bij Feyenoord heb ik stage gelopen. In mijn tijd bij Sparta voetbalde ik met Georgino Wijnaldum, Lerin Duarte en nog wat gasten die zijn doorgebroken. We zijn min of meer met elkaar opgegroeid, we hebben ook bij elkaar op school gezeten. Er komen ook meer voetballers bij kijken zoals Jerson Cabral, Leroy Fer, noem ze maar op. We kennen elkaar allemaal, dus ja we hebben nog redelijk contact."

Wanneer en waarom maakte je de overstap naar kickboksen?
"Ik stapte over op 11-jarige leeftijd. In de tijd dat ik voetbalde deed ik ook regelmatig aan teakwando, nooit echt serieus. Dus ik was al wel eerder begonnen met vechtsport. Eigenlijk ben ik door mijn broer pas echt overgestapt. Hij was al een paar maanden eerder begonnen aan kickboksen en vroeg mij steeds om naar de training te komen kijken. Dat stelde ik uit want ik dacht dat ik kickboksen toch niks zou vinden."

"Ik kan mij nog goed herinneren dat vroeger K-1 op televisie werd uitgezonden. Ik zag hoe Ernesto Hoost Peter Aerts eruit roste, toen dacht ik: als kickboksen zo eraan toe gaat, dan hoeft het voor mij niet! Uiteindelijk ben ik toch een keer wezen kijken en ben ik toch op slag verliefd geworden op de sport."

Nu sta je tegenover Arthur Gorlov, wat weet je van je tegenstander?
"Niet zoveel eigenlijk, ik heb wat partijen van hem bekeken en zag dat hij eerst op 85kg vocht. Het is een technische vechter, het ziet er goed verzorgd uit hoe hij zijn combinaties maakt. Daarentegen voorzie ik eigenlijk geen problemen. Als ik in goeden doen ben moet ik 100% van hem winnen."

Heb je een speciale tactiek?
"Als team bespreken we altijd wel een gameplan en analyseren we de partijen van mijn tegenstanders. Er zijn sommige dingen die zeker tot uiting moeten komen in de partij, maar het is ook een beetje aankijken hoe het verloopt in de ring. We gaan zeker voorbereid de ring in, maar het is ook altijd een beetje aftasten in het begin."

"Sowieso ga ik gewoon de hele divisie op zijn kop zetten, dat is het doel. Ik wil gelijk met de deur in huis vallen en laten zien dat ik er ben. Ik zal iedereen op scherp zetten en laten zien dat ze gewoon een probleem hebben."

Wat kan het publiek van jou verwachten?
"Kickboks van het hoogste niveau, een technische vechter met inzicht die anders te werk gaat dan de meeste vechters. Kortom: een technisch hoogstandje."

Rotterdam Ahoy is tot nu toe je grootste podium, hoe is dat mentaal?
"Ahoy is een mooie grote hal, ik heb er nog nooit gevochten. Ik hoop ook dat het echt uitverkoopt, het gaat goed met de kaartverkoop hoorde ik dus dat moet goed komen. Dit is zeker wel 1 van mijn grootste podia."

"Op mentaal gebied heb ik er geen last van, ik vind het juist leuk om op zo’n groot podium te staan in mijn eigen stad. Het heeft lang geduurd dat ik weer eens in in mijn thuisstad vecht. Een jaar of 6-7 terug heb ik voor het laatst hier gevochten. Ik kijk er echt naar uit! Al die mensen die voor mij komen kijken zijn geen extra belasting, ik sta er mentaal goed voor en omarm het juist. Zo sta ik trouwens ook in het leven, ik probeer alles te omarmen en iet van weg te lopen. Zo doe ik het ook in mijn sport. Je weet dat je in je eigen stad vecht, veel mensen zullen wat van mij verwachten die dag. Dat is iets wat ik omarm en waar ik van geniet."