🎥 | MMA-ref negeert KO: vechter gaat out en tikt af, scheids stopt partij NIET

26 maart 2023

MMA-scheids Frank Collazo, die zaterdag bij Fury FC 76 in het Amerikaanse Texas de leiding had over de clash tussen Edgar Chairez en Gianni Vazquez, liet zien volledig ongeschikt te zijn voor zijn rol als wedstrijdleider: de ref liet 'gewoon' doorgaan nadat Vazquez al lang en breed KO op het canvas lag. De vechtsportwereld sprak dan ook schande van het arbitrale optreden.


Scheidsrechter Collazo keek slechts toe hoe Chairez de weerloze Vazquez in een zogeheten choke hold kreeg. Vazquez sliep, maar ondanks dat hij KO was liet Collazo doorgaan. Hierna paste Chairez een - zeer pijnlijke - armklem toe waarna Vazquez 'wakker' werd in de submission en het gevecht er alsnog op zat.

KO, maar MMA-scheids negeert aftikkende vechter
Collazo werd meteen verweten incompetent en nalatig te zijn. Zo tikte Vazquez overduidelijk voor zijn ogen af, maar liet de leidsman de partij doorgaan alsof hij niets had gezien.

Op beelden is te zien hoe Collazo nota bene door mensen rondom de ring gewezen werd op Vazquez' toestand. "Frank, hij is out. Frank? Hij is OUT!", is meermaals te horen. "Frank, wat doe je? Het is over!"

De beelden doen het uiteraard slecht bij het neutrale publiek. Men kan dan ook niet begrijpen hoe een ervaren scheids als Collazo - 129 geleide partijen sinds 2014 - zoiets kon laten gebeuren. "Weg met deze man", schreef iemand. "Voor eeuwig verbannen", noteerde een ander. "Dit is verschrikkelijk om te zien", merkte een andere MMA-fan op.

Fury boos
Na alle ophef vond ook organisatie Fury het nodig om te reageren op het voorval. De bond haalde dan ook uit naar Collazo en dienst actie. "Het is de taak van de scheids om de vechtartiest te beschermen als diegene daar zelf niet meer toe in staat is", viel te lezen op hun digitale kanalen. "In het mainevent van zaterdag slaagde de scheidsrechter daar niet in."

Ondanks enige verdediging ten opzichte van Collazo, zei de bond de ref precies hoe het zat. "Hoewel de taak van de scheids de lastigste is in deze sport, wees dit uit dat gedegen goede trainingen op regelmatige basis nodig zijn om incidenten als deze te voorkomen."

Reactie Vazquez
Vazquez reageerde via Instagram op het resultaat. "Ik maakte zelf een foutje die me de zege heeft gekost", begon hij zijn verhaal nog sportief. "Mijn tegenstander profiteerde daarvan. Daarbij was er een nogal DOMME scheids die niet ingreep toen ik out was waardoor ik nu waarschijnlijk een gebroken arm en sowieso beschadigde pezen en spieren heb."