Nederlandse boksbond gaat géén klacht indienen tegen IOC vanwege door laten gaan OKT

31 maart 2020

BSR Agency

De Nederlandse Boksbond dient geen officiële klacht in bij het IOC, dat eerder deze maand het Europese olympisch kwalificatietoernooi (OKT) in Londen liet doorgaan terwijl de coronacrisis al was uitgebroken.


"We hebben toen zélf de afweging gemaakt om mee te doen, dan vinden we dat we niet achteraf verhaal moeten halen. Dat is niet eerlijk", zegt voorzitter Boris van der Vorst van de bond. 

Ophef
Het OKT voor de Spelen in Tokio werd vanaf 14 maart gehouden in Londen. Het evenement zou tot 24 maart duren, maar na 3 dagen beëindigde het IOC het toernooi alsnog. Tussendoor werd al besloten niet langer publiek toe te laten. Het OKT was 1 van de weinige evenementen in Europa die nog doorgingen die dagen. Dat leidde toen al tot ophef. Er deden 350 boksers mee. 

7 mensen besmet
Bij 7 sporters en coaches werd na het OKT besmetting met het coronavirus vastgesteld. Turkije diende daarop een officiële klacht in bij het IOC. "Het was onverantwoord het toernooi door de laten gaan. De gevolgen hadden rampzalig kunnen zijn", aldus de Turkse bond. Bij 2 Turkse boksers is de infectie ontdekt.

6 Nederlanders
Er waren 6 Nederlandse deelnemers bij het OKT in Londen. Enrico Lacruz, Max van der Pas, Artjom Kasparian, Delano James en Chelsey Heijnen waren al in actie gekomen. Nouchka Fontijn moest haar 1e partij nog boksen in Engeland toen het toernooi werd stilgelegd.