Rematch Badr en Rico in 2017 onwaarschijnlijk vanwege gevangenisstraf

12 december 2016

Remko de Waal/ANP

We hoorden het al snel na het teleurstellende 'gevecht van de eeuw' afgelopen zaterdag: Badr Hari en Rico Verhoeven willen een rematch! "Ik word snel beter en volgend jaar sla ik je alsnog knock-out", zei Hari na afloop. Maar hij lijkt één ding te zijn vergeten: in 2017 moet hij waarschijnlijk nog ruim een half jaar de gevangenis in.


De definitieve uitspraak in zijn mishandelingszaak laat niet lang meer op zich wachten. Volgende week (20 december) laat de Hoge Raad weten wanneer de uitspraak precies is. Waarschijnlijk is dat in februari of maart 2017, laat een woordvoerder aan Sportnieuws.nl weten.

Gevangenisstraf
Kickbokser Badr Hari heeft 5 keer geweld gepleegd in het Amsterdamse uitgaansleven, waarvoor hij een gevangenisstraf van 24 maanden heeft gekregen, waarvan 10 maanden voorwaardelijk. Hij heeft al een kleine 8 maanden in de bak gezeten. Als de Hoge Raad het oordeel van het Hof bekrachtigt, moet Badr nog dik een half jaar brommen.

2 keer hoger beroep
In oktober 2015 kreeg Badr Hari in hoger beroep de zware straf opgelegd door het Hof. Zijn advocaat heeft gelijk beroep ingediend. Daardoor hoefde de 32-jarige kickbokser nog niet gelijk de cel in. Hij vertrok zelfs naar Marokko (dat mag), waar hij een paar maanden later opnieuw werd opgepakt vanwege een opstootje. Hij kreeg daar een milde straf voor.

Het belemmerde hem allemaal niet om de uitdaging van Rico Verhoeven aan te gaan. Hij kon de sportschool in om fit te worden en zich klaar te maken voor wat in het kickboksen wordt gezien om het 'gevecht van de eeuw'. Daardoor is Badr Hari de afgelopen maanden alleen nog maar in het nieuws gekomen over alles wat met dit gevecht te maken had.

De rest is geschiedenis: Badr Hari moest het gevecht al snel opgeven omdat hij z'n arm brak. Rico Verhoeven werd uitgeroepen tot winnaar.

Op de achtergrond liep dit jaar de juridische procedure door. Voor Badr Hari is de Hoge Raad zijn laatste strohalm. De Hoge Raad controleert enkel schriftelijk of het Hof zijn werk goed heeft gedaan. In februari zijn alle stukken overgedragen en in juni van dit jaar heeft de advocaat van Hari een klacht ingediend, zoals dat officieel gaat. Volgens de Hoge Raad verloopt alles volgens een normaal schema.

Geen ontkomen aan
Als dat schema zo normaal blijft en de Hoge Raad geen gekke dingen ziet in de beslissing van het Hof, blijft de overgebleven straf ruim 6 maanden cel. Justitie bepaalt dan wanneer Badr Hari achter slot en grendel moet. ,,Als dat gebeurt, is de kans groot dat hij volgend jaar een oproep krijgt om die straf uit te zitten'', zegt zijn advocaat Bénédicte Ficq. Er is dan ook geen ontkomen meer aan voor de kickbokser. De Hoge Raad is het hoogste rechtsorgaan van Nederland.

Het wordt voor Badr Hari vanuit de cel onmogelijk om zich in 2017 nog voor te bereiden op een rematch. In 2018 is hij al 33 jaar oud en of hij zich dan nog een keer kan opladen...
admin