Remy Bonjasky snapt niets van de nieuwe maatregelen: ‘Schiet mij maar lek’

29 november 2021

Jeroen Oosterveld

Het gaat in deze hele coronacrisis natuurlijk om de gezondheid. Dus is sporten heel belangrijk. En wat doet het kabinet in al haar wijsheid. Juist, de sportscholen eerder sluiten. Sportnieuws.nl sprak met K1-legende en sportschoolhouder Remy Bonjasky en collega-sportschoolhouder Nikki de Graaf.


Door: Jan Koning

“Weet je wat het is?”, begint Bonjasky kalm als altijd. “Het lijkt wel alsof het voor degenen die er mee bezig zijn – het kabinet, het OMT en al die anderen – helemaal niet om de gezondheid gaat. Hoe kan je anders in godsnaam besluiten de sportscholen eerder te sluiten. Terwijl dat dé plek is waar je heen gaat om gezond te worden en te blijven. Schiet mij maar lek. Als het om gezondheid gaat, moet je als eerste natuurlijk alle sportscholen koste wat het kost openhouden. 24/7. Voor de mensen in het kabinet en al die gezondheidsraden is sporten echter niet de oplossing. Het is ook geen acuut wondermiddel, maar op de lange termijn wel heel belangrijk. Daar hebben ze in Den Haag geen oog voor, helaas.”

‘We moeten positief blijven’
Bonjasky: “Laten we eerlijk zijn. Als we kijken wie er daar in Den Haag aan de knoppen zitten, zijn dat niet de meest fitte personen. Dat kan ik je wel zeggen. Mensen die daar zitten, moeten snappen waar het over gaat. Hoe belangrijk sport is in een mensenleven. Ze zijn daar alleen maar gefocust op het virus en dat is een trieste zaak.”

Het hele gebeuren raakt de sportman in hart en nieren. Niet alleen als mens, maar uiteraard ook als trainer in de sportschool. “Toch probeer ik – samen met mijn collega’s – altijd de positiviteit er in te houden. Dat zijn we verplicht naar onze leden. We moeten de moed erin houden – hoe zwaar het ook is – en ze continu blijven motiveren om een gaatje te vinden om te sporten. Hoe moeilijk ons dat ook gemaakt wordt.”

Willen
"Niet alleen ons, maar vooral ook de schoolgaande jeugd. Zij zitten vaak van 8.30 uur tot 16.30 uur op school. Waar moeten ze het sporten dan nog inpassen? Laat het kabinet dan in ieder geval zorgen dat er een continurooster op alle scholen komt. Zodat alle kinderen om 13.00 uur uit school zijn. Dan komt er tenminste nog wat ruimte vrij waarin ze kunnen sporten. Die kinderen hebben een uitlaatklep nodig.”

Of er daadwerkelijk geluisterd gaat worden door het kabinet betwijfelt Bonjasky. "Weet je wat het is, ze moeten wel willen. En ik krijg steeds meer het idee dat ze gewoon niet willen. Dus moeten wij het maar weer oplossen. Gelukkig is de wil er bij ons wel. Wij schakelen daarom snel en zorgen dat de lessen ’s ochtends eerder beginnen. Ook tussen de middag zullen er extra lessen ingepast worden. Zo proberen we er alles aan te doen om onze leden tegemoet te komen.” Tijdens de eerste coronagolf begon Bonjasky een online trainingsplatform onder de naam Fight Body. "Dit loopt nog steeds goed en zal nu zeker nog meer animo krijgen."

Sportscholen gaan tijdelijk eerder open
Voor Nikki de Graaf van Waterland Sports in Purmerend is het ook onbegrijpelijk. De sportschool staat bekend om de ludieke acties. Zo gingen ze na de vorige lockdown om klokslag 00.00 uur open, zodat ze de leden direct weer konden verwelkomen. “Ook nu zullen we weer creatief moeten zijn. Zo gaan we nu in plaats van om 8.00 uur om 6.00 uur open. De lessen die komen te vervallen in de avond proberen we dan zoveel mogelijk ’s ochtends te plannen. Ook worden er op maat lessen gemaakt die de leden gedurende de dag zelfstandig kunnen volgen. Dit kan zijn spinning of circuittraining.”

Afhalen bij de McDonalds kan wel
"We kunnen met ons verstand er niet bij dat het kabinet deze beslissing neemt, maar we moeten het er maar weer mee doen. Het wordt ons opgelegd. Ik zeg ook altijd maar een beetje cynisch: ‘gelukkig kunnen we nog wel lekker afhalen bij de McDonalds.’ Er gaat in ieder geval iets niet helemaal goed.”

Wensboom
Omdat De Graaf zich vooral niet neer wil leggen bij alle negativiteit, heeft ze samen met haar ouders – Rob en Netty, eigenaren van Waterland Sports – weer iets leuks bedacht. “Wij hebben een wensboom neergezet in de sportschool. Hier kunnen kinderen die het wat minder hebben, of hun ouders, een kaartje in hangen met daar een naam in van een van deze kinderen en hun wens. Onze leden kunnen dan een kaartje pakken en voor €10,- een cadeautje kopen. Totaal anoniem. Dit wordt door onze leden ontzettend gewaardeerd en misschien dat andere sportscholen dit ook gaan doen. Zo zorgen we misschien samen toch voor wat licht in deze donkere dagen.”