Valdet Gashi: Van Muey Thai-kampioen naar dode IS-strijder

26 oktober 2016

Twitter Vice

Valdet Gashi was een Duitse man van 28 met een goede toekomst voor zich. Hij had een lieve vrouw, twee prachtige kinderen en een succesvolle carrière als professioneel Muey Thai-bokser. Dat veranderde toen een vriend in juni 2015 een Facebook-post online zette.


“Voor degenen die het nog niet weten: Valdet Gashi heeft zich aangesloten bij de Islamitische Staat. Ik stel voor we hem allemaal ontvrienden op Facebook om te laten zien dat onze sport zulke bullshit niet aanmoedigt. Ik ben teleurgesteld in hem, want hij was altijd een goede vriend voor mij. Die vriendschap is nu voorbij. Een man die vrijwillig zijn vrouw en twee kinderen verlaat om iemand anders zijn oorlog te vechten verdient geen enkel respect.”

Hij postte zelf nog een bericht waarin stond dat mensen hem niet moesten veroordelen maar dat maakte niet veel uit. Hij werd gerapporteerd, verwijderd, geblokt. De sportheld werd een sociale paria. Vrienden keerden hem de rug toe en hoopten zelfs dat hij zou sterven. “Ik hoop dat een drone hem pakt,” zei iemand. “Geniet van je babymoordende kameraden, zieke idioot,” zei een ander.

De bokser werd verteld dat hij niets op social media mocht posten omdat ze daarmee met drones de plaats van de locatie konden vaststellen. Valdet werd in het leger al snel van de achterhoede naar de frontlinie verplaatst. Op 4 juli 2015 werd bekend dat hij tijdens een gevecht was gedood in het noorden van Syrië.

In een telefonisch interview met Zwitserse media vlak voor zijn dood werd hij gevraagd naar zijn motivatie om zich bij IS aan te sluiten. Valdet antwoordde dat hij zich had aangemeld “om hulp en antwoord te zoeken.” Op welke vragen zullen we nooit weten.