Voorzitter boksbond baalt: ‘Nouchka Fontijn is groot onrecht aangedaan’ (video)

14 oktober 2019

De afgenomen WK-titel van de 31-jarige Nouchka Fontijn, na het beroep van haar 6 jaar jongere tegenstander Lauren Price uit Wales, houdt de gemoederen een dag later op maandag nog flink bezig. Boris van der Vorst, voorzitter van de Nederlandse Boksbond, is nog altijd vol verbazing over het besluit van de jury. Het AD sprak met hem.


Van der Vorst heeft nauwelijks kunnen slapen, zei hij tegen de krant. "Niet echt, heel slecht. Er is sprake van een enorme kater. Bij de boksbond zijn we het er compleet mee oneens. We hebben de hele wedstrijd inmiddels teruggekeken en zijn er nog steeds van overtuigd dat Nouchka verdiende te winnen."

Protest
Direct na de wedstrijd trok de boksbond uit Wales een 'gele kaart'. "Met zo'n kaart kun je, door een nieuwe regel, sinds september een protest indienen tegen een specifieke ronde in de wedstrijd. Dat moet je binnen 2 minuten na de wedstrijd doen", vervolgde Van der Vorst.

"Ze hebben die kaart ingezet, omdat de bond in Wales twijfels had over de door Nouchka gewonnen 2e ronde. Een nieuwe jury besloot die ronde na herbeoordeling aan Price te geven. Laat ik duidelijk zijn dat het in essentie een goede regel is om misstanden aan te pakken, maar niet op deze manier. Dan had beter de héle wedstrijd opnieuw beoordeeld kunnen worden."

Onbegrip
Volgens Van der Vorst had men door de euforie bij Fontijn niet door dat er protest aan werd getekend. "Als we dat hadden geweten, hadden we er zelf met een gele kaart op aangedrongen de hele wedstrijd opnieuw te laten bekijken. Nouchka was heel de wedstrijd de betere en verdiende het te winnen. Price heeft de hele wedstrijd voornamelijk geklemd."

Van der Vorst en de bondsleden kijken de komende dagen of zij verdere stappen zullen ondernemen. "Het is de 1e keer dat we dit meemaken, dus we moeten onderzoeken wat we nog kunnen doen. We laten het er in ieder geval niet bij zitten. Nouchka is groot onrecht aangedaan."

Zure shitzooi
Volgens Van der Vorst zit Fontijn er - logisch - helemaal doorheen. "Ze stond al op het podium om haar gouden medaille in ontvangst te nemen, toen de ceremonie plots werd onderbroken. Een kwartiertje later was ze de wereldtitel opeens kwijt. Dat is ontzettend pijnlijk. Maandag komt ze terug uit Rusland en gaan we haar groots onthalen. Dit is een enorme klap voor haar. Je 1e wereldtitel pakken en hem dan zo weer verliezen, is heel zuur."