We vroegen de directeur van de schermbond of hij inspiratie uit Star Wars haalt

admin • 13:00, 15-12-2017 / Laatste Update: 20:38, 08-01-2024

Star Wars: The Last Jedi draait in alle bioscopen en belooft een kaskraker te worden. Kenmerkend zijn de gevechten met de lightsabers, waar de acteurs heftige trainingen voor hebben moeten volgen. Hoe kijken professionele schermers naar de film?

De link is niet vergezocht, verzekert Teun Plantinga. Hij is de directeur van de Nederlandse schermbond. "De associatie met onze sport heb ik ook. De adrenaline, de techniek, tactiek en reactiesnelheid. Het zit allemaal in Star Wars. Al vind ik de manier van vechten niet echt logisch."

Wat bedoel je?

"Nou, de lightsaber kent van zichzelf heel veel kracht: als je wordt geraakt, ga je eraan. Maar als ik dan naar de heup en schouder-bewegingen kijk van de hoofdrolspelers, dan gebruiken ze juist heel veel kracht. Totaal onnodig als je het mij vraagt. Als het doel is om je tegenstander te raken, kun je daar beter andere technieken voor inzetten."

(tekst loopt door onder foto)

Zo te horen ken je de films goed.

"Ik kijk ze graag en ga volgende week ook naar The Last Jedi met mijn zoons van 12 en 13. Wat ik bedoel: de manier van vechten lijkt meer op het traditionele zwaardvechten. Niet voor niets was zwaardvechter Bob Anderson vroeger de choreograaf van Star Wars. Hij speelde de rol van Darth Vader. Schermen is in de loop der jaren meer een sport van techniek dan van kracht geworden. Dat begint al bij de sabels, die veel lichter zijn dan vroeger. Ze hebben niet meer als doel om de tegenstander te verwonden, enkel om te raken."

Halen schermers inspiratie uit Star Wars?

"Natuurlijk! Het is altijd spannend om naar een duel te kijken en het brengt de beleving van een gevecht goed over. Voor mij is het de ultieme krachtmeting: twee mensen die het met elkaar moeten uitmaken. Dat maakt schermen ook zo aantrekkelijk. Naast de techniek, de skills, de kracht en tactiek komt er ook een mentaal spel bij kijken. Het maakt dus uit welke uitstraling je hebt tijdens een gevecht. Schermers kunnen daar van leren als ze naar Star Wars gaan."

Leert de schermbond er ook van? Want schermen is in vergelijking met het spektakel in Star Wars natuurlijk veel saaier.

"We werken er ook hard aan om de sport aantrekkelijker te maken om naar te kijken, zodat de drie disciplines (sabel, degen, floret) onderdelen blijven op de Olympische Spelen. Met andere camerastandpunten kunnen we de vechtbeleving beter overbrengen. Publiek moet kunnen zien hoe de tegenstander wordt geraakt. Daarnaast is er onlangs een proef geweest met maskers die een doorschijnend vizier hebben, zodat je de emotie ziet in het gezicht van de sporter. Helaas bleek dit in praktijk niet veilig genoeg en omdat veiligheid bij het schermen op de eerste plaats staat, is deze maatregel teruggedraaid. Maar deze richting gaan we wel op met de sport."