Fenomeen! Mathieu van der Poel knalt naar nieuwe Europese titel veldrijden

Sjors Tanis • 17:18, 04-11-2018 / Laatste Update: 08:17, 05-01-2024

Mathieu van der Poel is voor het 2e jaar op rij Europees kampioen veldrijden geworden! De 23-jarige alleskunner reed in Rosmalen al in de 2e ronde weg en hield stand tot de streep.

Achter Van der Poel werd zijn grote concurrent (en wereldkampioen) Wout van Aert 2e op zo'n 15 tellen, vlak voor Laurens Sweeck.

Van der Poel snel solo

Lars van der Haar had de snelste start in Rosmalen, maar Van Aert nam de koppositie direct over. Het was even wachten op Van der Poel, maar de Nederlander sloot snel aan. Sterker nog: in ronde 2 ging Van der Poel solo. Van Aert bleef nog 2 rondes hangen op zo'n 10 seconden, maar aan Van der Poel was niets te doen.

De titelverdediger op het EK liep steeds iets verder weg en mocht aan de finish zijn 2e Europese titel vieren. Van Aert hield stand om het zilver mee naar huis te nemen. Het brons ging naar Sweeck. Van der Haar werd 6e, terwijl Joris Nieuwenhuis als 7e eindigde.

Succes bij vrouwen

Eerder op de dag kleurde het podium van de vrouwenwedstrijd al volledig oranje. De titel ging naar Annemarie Worst, zilver was er voor Marianne Vos en Denise Betsema werd 3e.

Revanche na off-day

Voor Van der Poel is de Europese titel ook een revanche na zijn slechte race op de Koppenberg. Daar werd de Nederlander 21e, op ruim 4 minuten van de winnaar van de Koppenbergcross, Toon Aerts.

Superwinter

De Europese titel is voor Van der Poel een beloning van een ijzersterke start van de veldritwinter. Op de Koppenbergcross na domineert MvdP dit seizoen in het veld. Hij won al in Bern, Gieten, Boom, Ruddervoorde, Meulenbeke én Ronse. Met de Europese titel staat de zegeteller van Van der Poel dit seizoen nu op 7.