Lars van der Haar juicht in Zaltbommel: voor 4e keer Nederlands kampioen veldrijden

15 januari 2023

ANP
lars-van-der-haar-voor-4e-keer-nederlands-kampioen-veldrijden

Lars van der Haar is in Zaltbommel voor de 4e keer Nederlands kampioen veldrijden geworden. De 31-jarige coureur van Baloise - Trek Lions moest afrekenen met zijn teamgenoot Joris Nieuwenhuis, die afgelopen najaar de wegfiets verruilde voor de crossfiets.


Het brons was voor Ryan Kamp, die op grote afstand als 3e de finish aan de Waalkade passeerde. Mathieu van der Poel ontbrak in Zaltbommel. Hij verkoos een trainingskamp in Spanje boven het NK.

Lees ook: Indrukwekkend! Puck Pieterse pakt bij 1e deelname direct Nederlandse titel veldrijden

Strijd tussen ploeggenoten
Sinds oktober zijn Van der Haar en Nieuwenhuis ploeggenoten, maar dat zorgde er niet voor dat in Zaltbommel geen strijd werd geleverd. "Het was echt een hel", vertelde een nog rillende Van der Haar, die niet alleen op de omstandigheden - regen, wind en een modderparcours - doelde. "Ik ben niet goed uit de drukke periode rond de kerst gekomen en ben ziek geweest. Om vervolgens zo'n zwaar parcours tegen te komen en zo'n ongelooflijk sterke tegenstander als Joris. Ik zag het halverwege de wedstrijd niet rooskleurig in."

Nieuwenhuis reed een groot deel van de race op kop, maar kreeg in de laatste anderhalve ronde te maken met een loszittend voetplaatje. "Ik dacht nog aan wisselen van schoen, maar dan verlies je ook", vertelde de 26-jarige Nieuwenhuis, vorig jaar nog wegrenner bij Team DSM. De 31-jarige Van der Haar hield net genoeg over, al had hij naar eigen zeggen het zwart voor de ogen gezien. "Ik ben natuurlijk wel blij met deze titel, maar ik heb geen achillespezen meer over."