WOW! 3x Oranje op EK-podium bij veldrijden: Worst wint, Vos 2e en Betsema 3e

4 november 2018

ANP

Annemarie Worst is de nieuwe Europese kampioene veldrijden. De Nederlandse reed op 2 rondjes voor het einde in Rosmalen weg bij concurrentes Marianne Vos, Denise Betsema en titelverdedigster Sanne Cant om vervolgens solo naar de titel te rijden.


Achter Worst zorgden Vos en Betsema ervoor dat het hele podium Nederlands was op het Brabantse Autotron: Vos eindigde als 2e, Betsema werd 3e. Uittredend kampioene Cant moest vrede hebben met plek 4.

Strijd met 6 dames
Al snel ontstond en strijd tussen de Nederlandse dames (Worst, Vos en Betsema) tegen de Belgische vrouwen (Cant, Van Loy en Sels). Die strijd was lang spannend, totdat Worst op iets minder dan 2 rondes van het einde een verschroeiende versnelling plaatste. Niemand volgde, waardoor de pas 22-jarige Worst de nieuwe Europese kampioene is in het veldrijden.

'Wist dat ik het kon'
Worst werd in het verleden al wereldkampioene bij de beloften. Ze was eerder dit jaar ook al de beste in Gieten, bij de Superprestige. ,,Alles moest goed gaan, maar ik wist dat ik het kon", zei Worst bij de NOS. ,,Ik dacht: ik ga gewoon op kop rijden. Ik heb het verschil gemaakt bij het keren en draaien. Op de lange rechte stukken kan ik dat niet."

Vos had moeite
Vos, de Europees kampioene van 2005 en 2009, maakte al vroeg in de race een matige indruk. ,,Ik kon niet veel meer dan proberen te redden wat er te redden viel. In de 1e ronde voelde ik al dat ik moeite had en ik kon het verschil niet maken", zei Vos. ,,We hebben geprobeerd om er met elkaar het mooiste van te maken. Maar dan moet je zorgen dat je de concurrentie niet meeneemt."