🎥| Jaarlijkse ‘zeepkistenrace des doods’ weer bezig in Ecuador

13 december 2019

Henry Aldaz

Met een zeepkist zo hard (en dus snel) mogelijk een berg af. In Nederland wordt iedereen al helemaal leip wanneer dit gebeurt op de Limburgse Cauberg. Maar in het Ecuadoriaanse Baños doen ze daar nog een schepje bovenop.


Ieder jaar wordt daar de Carrera de coches de madera de Baños georganiseerd. Een zeepkistenrace die niet zonder risico's is. Het komt namelijk regelmatig voor dat een zeepkist zo hard crasht, dat de inzittenden er niet heel goed vanaf komen. Sterker nog: het gebeurt zo nu en dan wel eens dat ze de bestuurder zonder hartslag van het asfalt moeten schrapen.

Locale ondernemer Henry Aldaz gaat ieder jaar wel kijken. "Het is een waar spektakel", zegt hij. "Iedereen die meedoet heeft een bepaalde status hier. Maar als je wint ben je echt een lokale held. Toch is het echt niet zonder gevaar. 4 jaar geleden was er nog een ongeluk waarbij 1 coureur omkwam en de bijrijder voor de rest van zijn leven verlamd is."

Hieronder een impressie van hoe de race eruit ziet en hoe gevaarlijk het kan zijn. Tegen het eind van de video zie je een crash waarbij iemand uit het publiek wordt geschept. En dat is misschien wel wat onprettig om te kijken...