Pechvogel Van der Velden blijft positief: ‘Dokter zegt 3 maanden, ik hoop een maandje'(video)

14 februari 2018

Red Gerard, Chloé Kim en Niek van der Velden hebben 1 ding gemeen: ze zijn snowboarders van 17 die op dit moment in Pyeongchang zijn. Alleen waar Gerard en Kim inmiddels een gouden plak hebben gewonnen, vliegt Van der Velden morgen met een mitella om zijn arm weer terug naar Nederland. Zijn eerste Olympische Spelen liepen uit op een grote teleurstelling, maar de jongeling blijft vrolijk.


Van der Velden vloog te hard van de schans bij 1 van de laatste trainingsruns voor zijn olympische debuut op het onderdeel slopestyle zaterdag. Meteen toen zijn board en hij de schans verlieten en door de wind werden meegenomen, wist de Nispenaar dat het foute boel was. Hij probeerde te corrigeren, maar ook dat lukte niet meer. En dan is 1 ding zeker: je gaat een harde val maken. Krak. Sterretjes. Pijn.

TeamNL on Twitter


Ondertussen nieuws uit het ziekenhuis: Niek is ontslagen! https://t.co/BVdyWq523C

,,Toen ik daar lag heb ik wel even één keer goed gescholden, ja”, zegt Van der Velden tegen het AD. Hij blikt in Pyeongchang nog één keer terug op het bewuste moment. Donderdag vliegt hij terug naar Nederland, waar hij verder zal herstellen van de breuk in zijn rechterbovenarm. ,,Ik had na de val nog wel even hoop dat ik later het onderdeel Big Air zou kunnen doen, dat alleen mijn schouder uit de kom was. Maar toen zag ik op de foto dat het bot doormidden was.”
Frustratie
En zo werd onze jongste olympiër toch niet helemaal onze jongste olympiër. Van der Velden, in 2000 geboren, moest in het ziekenhuis toezien hoe talentvolle Amerikaanse snowboarders in zijn leeftijdscategorie goud pakten. Hij zag alles. ,,Ik had de tv constant aanstaan in het ziekenhuis en ook thuis ga ik alles kijken. Natuurlijk is er een beetje frustratie, maar het is wat het is.”


Schatting
Snowboarders zijn avonturiers, maar wat doet zo’n pijnlijke val met je gevoel op het board? ,,Ik ga er niet vanuit dat ik straks anders op mijn board zal staan, alhoewel ik dat straks pas kan zeggen”, vertelt hij. Dan, lachend: ,,Als ik volgende week niks meer voel, wil ik al m’n snowboard op. De teamdokter zegt dat het 3 maanden duurt tot het volledig is hersteld, maar dat is een schatting. Ik hoop op een maandje. Oké, met twee maanden mag ik hartstikke blij zijn.”