Ajax zet ArenA in vuur en vlam en schuift Lille met 3-0 opzij!

17 september 2019

ANP

In de Johan Cruijff ArenA is Ajax op heerlijke wijze aan de groepsfase van de Champions League begonnen. Lille werd bij vlagen weggespeeld en kreeg met 3-0 een pak op de broek.


Ajax, dat in de 'Tadic-variant' aan de aftrap begon, kwam kort na aftrap al met de schrik vrij. In het eigen strafschopgebied hield Veltman even het shirtje van Ikone vast, maar hier kwam geen penalty uit.

Na deze wake up-call ontstond grotendeels een spelbeeld wat van tevoren was voorspeld. Ajax had vooral de bal en speelde de eerste 20 minuten goed en aanvallend. Het leidde snel tot een schot van Promes en een kiezelhard schot van Ziyech tegen de winkelhaak. Daar zette Lille een paar ongevaarlijke counters tegenover. Iets wat vrijwel de hele eerste helft het geval was.

Doelpunt Quincy Promes
In de 18e minuut werd de ban gebroken. Na een opgezette aanval van wederom Hakim Ziyech en een voorzet van Niko Tagliafico zorgde Quincy Promes voor de verlossing door de bal achter keeper Mike Maignan te koppen. Bij het juichen was er nog een opmerkelijk moment. Tadic gaf Neres een klein tikje in het gezicht en gaf er snel een kusje op. Die gekke beelden vind je hier terug.

Na bijna 40 minuten spelen ging plots het licht uit bij Renato Sanches. Het voormalige supertalent van Benfica en Bayern München reageerde veel te heftig op een tackle van Tagliafico, maar de scheids deed het voorval af met een gele kaart.

Plots rust
De manier waarop het rust werd tijdens Ajax - Lille zorgde voor veel ophef. Net wanneer je dacht dat Ajax aan een lekkere aanval bezig was, floot scheidsrechter Srdan Jovanovic (33) voor de rust. Het kon op veel commotie rekenen.

2-0 Edson Álvarez
Na rust schoot Ajax uit de startblokken! Het zette direct goed druk en dat leverde na een paar minuten al de bevrijdende 2-0 op. David Neres gaf de bal aan de Mexicaan Edson Álvarez, die de bal vanuit een moeilijke hoek waanzinnig in de kruising schoot! Daarna was het vaak 'gallery play' (we kijken vooral naar Martínez en Dest!), al zette Lille daar enkele zeer dreigende tegenstoten tegenover.

3-0 Nico Tagliafico
Net wanneer je dacht dat een goal van Lille in de lucht hing, lag de Franse hoop definitief aan diggelen. Wie anders dan Nico Tagliafico kopte een hoekschop van Ziyech als een granaat achter doelman Maignan.

Daarna leek de angel uit de wedstrijd te zijn gehaald. Beide ploegen creëerden geen opgelegde kansen meer (al schoot Lille kort voor tijd nog hard tegen de paal) en zo begint Ajax ijzersterk aan een nieuw Champions League-avontuur. Het staat na 1 duel fier aan kop in groep H, waar naast Lille ook nog Chelsea en Valencia in zitten. In die onderlinge wedstrijd won Valencia in Londen met 0-1. Rodrigo maakte een kwartier voor tijd de enige treffer.

Ajax kan zich nu opmaken voor een nieuwe test. Zondag reizen de Amsterdammers af naar Eindhoven, voor de topper tegen PSV.