Ajax, Willem II en RKC hebben extra geld voor Frenkie binnen

3 juni 2020

LAGENCIA GROSBY / BACKGRID

Ajax heeft vorige maand een extra bedrag van ruim 2,3 miljoen euro van Barcelona gekregen voor de transfer van Frenkie de Jong vorige zomer. Willem II ontving in mei ongeveer 250.000 euro extra en RKC Waalwijk ongeveer 160.000 euro.


Het is het eerste gedeelte van de bonus van elf miljoen euro die Barcelona bovenop de transfersom betaalt. Dat gebeurt in 4 termijnen, steeds wanneer De Jong een bepaald aantal wedstrijden voor de Catalaanse club heeft gespeeld. Voor de onderbreking van de Spaanse competitie door het corona-virus bereikte De Jong het eerste punt zoals dat in het contract is opgenomen.

Succesvol 1e seizoen
Hij speelde 26 competitieduels voor Barcelona, kwam 7 keer uit in een Champions League-wedstrijd, 3 keer in de Copa del Rey en eenmaal in de Super Copa. Er zullen de komende jaren nog 3 betalingen aan Ajax, Willem II en RKC volgen, steeds weer na een aantal wedstrijden. Ajax zal maximaal nog rond de 9,3 miljoen euro ontvangen. Willem II en RKC verdelen maximaal nog ongeveer 1.65 miljoen euro.

75 miljoen +
Dat bedrag komt bovenop de ‘vaste’ transfersom die Ajax, Willem II en RKC van Barcelona krijgen. Dat vaste bedrag van 75 miljoen euro wordt door Barcelona in 3 termijnen betaald. Het 1e gedeelte ontvingen de clubs vorig seizoen. RKC gebruikte het onder meer om natuurgras te leggen. Deze zomer ontvangt Willem II de 2e termijn van 2,85 miljoen euro en kan RKC 1,9 miljoen euro bijschrijven.

2015 naar Ajax
Frenkie de Jong verhuisde in 2015 van Willem II naar Ajax. Dat betaalde het symbolische bedrag van 1 euro voor het talent en verhuurde een aantal spelers aan de Tilburgse club. Willem II wilde RKC afschepen met 0,33 eurocent. Omdat De Jong deel uitmaakte van de gezamenlijke opleiding had de Waalwijkse club recht op 33 procent van de vergoedingssom.

RKC wilde ook
RKC overwoog juridische stappen. Uiteindelijk regelde RKC een percentage van de vergoeding die Willem II bij Ajax kon claimen als De Jong verkocht zou worden.  Sindsdien krijgen de Waalwijkers ook geld. In 2021 volgen de laatste betalingen.