Amateurclubs missen vooral de bar-omzet: ‘Al 100 miljoen schade’

20 april 2020

BSR/SOCCRATES

De sluiting van de sportclubs tot 1 juni zorgt voor gemiddeld 30 procent minder barinkomsten. Dat blijkt uit een onderzoek van Twelve, dat de betaalsystemen verzorgt voor ruim 2500 sportclubs in Nederland. Het bedrijf schat dat de schade voor de clubs nu al is opgelopen tot 100 miljoen euro.


De sportclubs zijn sinds 18 maart gesloten vanwege het coronavirus en die maatregel van het kabinet blijft in ieder geval tot 1 juni van kracht. De inkomsten uit de kantine vormen voor veel sportclubs 25 procent van de totale jaarlijkse begroting.

Hockey en voetbal
Het inkomstenverlies voor hockey- en voetbalclubs is het grootst. Die lopen gemiddeld 35.000 euro aan inkomsten mis in de periode van maart tot 1 juni, luidt de prognose van Twelve, die een steekproef deed onder 700 sportclubs met een eigen accommodatie en kantine.

Tennis
Voor tennisverenigingen is de klap extra hard als de jaarlijkse toernooien in juni niet kunnen doorgaan. Tijdens die toernooien verdienen tennisclubs soms meer dan een kwart van de jaarlijkse kantine-inkomsten in 1 week.

Eenmalig 4000 euro
"Uit de gesprekken die wij voeren met clubs door het hele land, blijkt dat de gevolgen van het coronavirus er echt in hakken", zegt directeur Pieter de Jong van Twelve. "Ondanks dat de meeste clubs eenmalig recht hebben op 4000 euro van de overheid, blijkt uit deze data dat ze het verlies onmogelijk op de korte termijn kunnen inhalen. Het is ook nog maar de vraag wat de mogelijkheden zijn voor sportkantines in een 1,5 metereconomie. Dit is permanente schade waarbij sportclubs alle hulp kunnen gebruiken die er is."