Amateurclubs zien voetballen zonder publiek niet zitten: ‘Dat is een absolute no-go’

8 mei 2020

BSR Agency

Wedstrijden in het amateurvoetbal zonder publiek? Ben van Olffen, voorzitter van de Belangenorganisatie Amateur Voetbalverenigingen (BAV), ziet het niet snel gebeuren. "Voor verenigingen is het moeilijk om daar toezicht op te houden en te handhaven. Want er lopen ook heel wat mensen op een sportpark rond die daar gebruik van maken”, zegt Van Olffen. "Ik zie dus praktische problemen ontstaan."


Voorzitter Mart Vergouwen van VV Katwijk, in het inmiddels beëindigde seizoen de nummer 1 van de 2e Divisie, zei bij Omroep West dat clubs uit de top van het amateurvoetbal niet zonder publiek gaan spelen. "Dat is een absolute no-go, in ieder geval voor het 1e elftal", aldus Vergouwen, die na een belronde langs andere voorzitters van clubs uit de 2e Divisie concludeerde dat ze er vrijwel allemaal hetzelfde over denken.

'Wat zijn toeschouwers? Ook jeugdspelers?'
"Zeker bij clubs uit de Bollenstreek komt er veel publiek op wedstrijden af”, zegt Van Olffen. "Die clubs lopen veel inkomsten mis als er geen toeschouwers welkom zijn. Maar derby’s in de 3e of 4e klasse trekken normaal gesproken ook een paar 100 mensen. Dat betekent ook goede inkomsten voor die clubs. In praktische zin wordt het heel moeilijk voor clubs om te handhaven dat er geen publiek is. Want wat zijn toeschouwers? Ook jeugdspelers die na hun eigen wedstrijd blijven kijken bij het 1e? En hoe ga je mensen weren bij de poort?"

Zonder publiek, ook bij amateurs
Het kabinet maakte deze week bekend dat er, op voorwaarde dat het coronavirus onder controle blijft, vanaf 1 september weer sportwedstrijden gehouden mogen worden, maar dan wel zonder publiek. Dat geldt niet alleen voor het betaalde voetbal, maar ook voor de amateurs.