‘Jeugdvoetballertjes kunnen straks geen kampioen meer worden’

26 februari 2020

ANP

Weet je nog? Vroeger, toen je kampioen was geworden de E'tjes, je hele team met een grote grijns achter een welverdiend bord patat in de kantine. Och, wat een fijn beeld is dat toch. De nieuwe lichting voetballertjes zal dit echter nooit meemaken, want de KNVB gaat de ranglijsten afschaffen.


Dat schrijft Jan-Dirk van der Zee, KNVB-directeur amateur- en vrouwenvoetbal, in zijn column. Vanaf het seizoen 2020/2021 gaat er veel veranderen voor de O8 t/m O12-teams (al moet er over O11 en O12 nog wel worden vergaderd). "Dan introduceert de KNVB het 4-fasen voetbal. Daarnaast worden er voor deze leeftijdscategorieën geen standen meer bijgehouden."

Plezier
Huh, geen ranglijsten meer? Klopt. De KNVB wil dat het voetballen puur om plezier draait en uit allerlei onderzoeken zou blijken dat het kinderen geen bal kan schelen of ze winnen of verliezen. "De strijd om het kampioenschap leeft toch vooral onder vaders en moeders", aldus Van der Zee.

4-fasen voetbal
En dat 4-fasen voetbal, wat is dat dan? Een seizoen bestaat niet langer uit 2 helften, maar uit 4 delen met minstens 24 wedstrijden. Na elk deel wordt gekeken of de teams nog wel in een gelijkwaardige competitie zitten. Als dat niet het geval is, wordt de competitie weer op hetzelfde niveau gebracht door wat teams te wisselen.