KNVB protesteert in Den Haag voor het amateurvoetbal: ‘Wij willen dat volwassenen weer als team kunnen trainen’

7 december 2020

KNVB

Een dag voordat het kabinet weer nieuwe coronamaatregelen bekend maakt, voert de KNVB actie voor het amateurvoetbal. Op het Malieveld in Den Haag liggen daarom sinds maandagochtend zo'n 1000 shirts die het woord ‘STIL’ vormen. 


De voetbalbond vraagt hiermee aandacht voor het amateurvoetbal dat vanwege de coronamaatregelen sinds 13 oktober stilligt. "Ruim 600.000 volwassen amateurvoetballers staan stil", aldus aldus Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal KNVB. "Zij zitten al maandenlang thuis terwijl sporten en bewegen juist zo hard nodig zijn voor hun gezondheid en weerstand."

Kabinet slaat door
Volgens de KNVB slaat het kabinet door met amateurvoetbalverbod. "Een teamsport is een effectief middel in de strijd tegen maatschappelijke problemen zoals bewegingsarmoede, overgewicht en eenzaamheid. Veldvoetbal is veilig in de buitenlucht, maar dit mag slechts in groepjes van 4 of eerder zelfs 2. Dat is voor een team nauwelijks te doen, laat staan week in week uit vol te houden. Jeugdteams mogen binnen de eigen vereniging trainingspotjes spelen maar raken dit na 2 maanden ook wel beu. Dat blijft niet zonder gevolgen. Veel Nederlanders zijn vanwege de coronamaatregelen minder gaan sporten of hier zelfs helemaal mee gestopt, blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van NOC*NSF”.

Betere plannen
Nederland telt bijna 3.000 amateurvoetbalverenigingen. Die moeten weer aan de slag kunnen, zo vindt Van der Zee. "Wij willen dat volwassenen weer als team kunnen trainen. Veilig in de buitenlucht, met onderling 1,5 meter afstand en de kantines en kleedkamers dan nog even dicht. Laat jeugd lokaal wedstrijden spelen, een zogenaamde ‘fietscompetitie’. Dat geeft ze weer een impuls om te blijven sporten terwijl de reisbewegingen minimaal blijven. We sluiten de ogen niet voor de coronacijfers maar laten we ook kijken naar wat nu al wél veilig kan."