Nederlandse amateurkeeper ging het avontuur aan en zit nu in medische staf Chinese topclub

19 oktober 2019

Niels van Sundert

Niels van Sundert verdedigde tot voor kort als keeper de clubkleuren van amateurclub Victoria’03 en was werkzaam als fysiotherapeut in Oudenbosch. Toen hij via een groeps-whatsapp van zijn school een vacature in de medische staf bij de Chinese topclub Guangzhou R&F voorbij zag komen, besloot hij zijn kans te wagen.


In gesprek met BN De Stem doet Van Sundert zijn verhaal. Zo trekt hij bijvoorbeeld veel op met Mousa Dembélé, de oud-speler van onder meer Willem II, AZ en Tottenham Hotspur. De Belg verdient naar verluidt 9 miljoen euro netto per jaar, maar daar trekt Van Sundert zich niks van aan. "Ik vind het gewoon een toffe gast. Zonder kapsones. En ook met hem kan je gewoon slap ouwehoeren, maar dat geldt net zo goed voor de andere Europeanen."

Avontuur
De stap naar China was een grote gok die Van Sundert nam. "Van Oudenbosch naar Guangzhou is nogal een stap. Er wonen hier meer dan 14 miljoen mensen. Ik werkte daarnaast al een paar jaar als fysiotherapeut, had een vast contract en koophuis. Eigenlijk had ik niets te klagen, maar ik wilde ook graag in de topsport actief zijn. En ik hou van een avontuur. Dit combineert die twee facetten."

Kletsen met Chinezen
Het leven op de Chinese campus van de club is echter niet bijster spectaculair. Vandaar dat Van Sundert graag het leven in de stad opzoekt. ,,Lekker uit eten, biertje drinken. Eerder deze week ben ik ook alleen de stad ingegaan. Rugzakje mee. Winkelen, koffie drinken. Probeerde ik wat te kletsen met Chinezen, maar zij spreken nauwelijks Engels. Ze zijn ook op zichzelf gericht. In de metro zit iedereen op zijn telefoon."