Nomineren maar: wie wordt dé amateurscheidsrechter van het jaar?

5 september 2023 | Aangeboden door KNVB en ARAG

KNVB/ARAG

Hulde voor de Nederlandse amateurscheidsrechters! Dat ze onmisbaar zijn in het voetbal, is ons allemaal duidelijk. Wekelijks zorgen ze ervoor dat meer dan 1 miljoen Nederlanders een lekker potje kunnen ballen. En daarom worden ze nu beloond met een mooie verkiezing waarin wordt gezocht naar dé amateurscheidsrechter van het jaar. Vorig jaar wonnen verenigingsscheidsrechter Etienne Wettingfeld en KNVB-scheidsrechter Fevzi Tirpanci de felbegeerde titels. Wie worden dit jaar de amateurscheidsrechters van het jaar?


De verkiezing is opgezet door de KNVB en ARAG om waardering te geven aan alle amateurscheidsrechters. Het gaat daarbij niet alleen om wie de beste scheidsrechter is, maar ook om degene die zorgt voor fairplay binnen en buiten het veld. Als je zelf op zaterdag of zondag een balletje trapt, dan weet je hoe belangrijk de ref is. Hij of zij zorgt ervoor dat een wedstrijd eerlijk volgens de regels met fairplay verloopt en het spelletje leuk blijft. Het belang van fairplay is erg belangrijk voor de KNVB: het vormt de ruggengraat van elke wedstrijd en zorgt voor respect bij beide teams. En ja, jij weet ook: zonder scheids kan er niet eens gevoetbald worden. Daarom is het tijd om alle amateurscheidsrechters in de spotlight te zetten met de verkiezing: scheidsrechtervanhetjaar.nl.

Nomineren maar!
Maar hoe ziet de verkiezing er dan uit? Jij kan jouw favoriete KNVB- of verenigingsscheidsrechter van 5 september tot en met 8 oktober nomineren. Dit mag echt iedereen zijn, bijvoorbeeld jouw trouwe clubscheids van 80 die nog altijd actief is, je neefje van 14 die met plezier fluit of je buurvrouw die wekelijks door Nederland rijdt om wedstrijden te vlaggen vanuit de KNVB. Van 30 september tot 12 november is de stemperiode, waarin je kunt stemmen op de genomineerde scheidsrechters.Hoe meer stemmen, hoe beter
Voor de (assistent-)scheidsrechters wordt het dan een mooie periode waarin ze zoveel mogelijk stemmen moeten werven. Dus beste heren en dames die wekelijks een potje fluiten: trommel al je vrienden, familie en kennissen op en denk vast na over hoe jij ervoor zorgt dat je de winnaar wordt. Na het sluiten van de stembus wordt uit elke provincie van Nederland per categorie de scheidsrechter geselecteerd met de meeste stemmen. Dit jaar kan voor het eerst ook gestemd worden op vrouwelijke scheidsrechters en aanstormend talent (tot en met 18 jaar).

Vrouwelijke scheidsrechters
Volgens Franca Overtoom, de eerste vrouwelijke assistent-scheidsrechter in het Nederlands betaald voetbal, is het belangrijk dat vrouwen onderdeel zijn van de verkiezing: “Er zijn nog te weinig vrouwelijke scheidsrechters, terwijl vrouwenvoetbal flink in de lift zit. Met deze verkiezing willen we een signaal afgeven dat ook de vertegenwoordiging van de vrouwen in de arbitrage belangrijk is voor de ontwikkeling van het voetbal in Nederland.”

Jury: o.a. Bas Nijhuis
Voor de winnaars volgen na het sluiten van de stembus een paar spannende maanden van afwachten. De vakjury, die bestaat uit Franca Overtoom en Bas Nijhuis (scheidsrechters betaald voetbal), Sjoerd Mossou (voetbaljournalist) en Marc van Erven (CEO ARAG Nederland en partner van de KNVB Scheidsrechters), beoordeelt de stemmen en bepaalt uiteindelijk wie de award in ontvangst mag nemen en de ‘Amateurscheidsrechter van het Jaar’-verkiezing wint. De genomineerden worden tijdens de verkiezing beoordeeld op verschillende onderdelen, zoals onder andere spelregelkennis en -inzicht, communicatie op het veld, naleving van de principes van fairplay en het aanvoelen van de wedstrijd.


(De jury met in het midden Fevzi Tirpanci en Etienne Wettingfeld, de winnaars van 2022)

Wie wint de felbegeerde titel?
Iemand die die punten zéker beheert, is Bas Nijhuis. De scheidsrechter laat weten dat hij al uitkijkt naar de verkiezing en roept echt op om te nomineren: “Wij hebben vorig seizoen ontzettend veel plezier beleefd met het beoordelen van de Nederlandse amateurscheidsrechters. We zijn ervan overtuigd dat ook dit jaar weer een groot aantal scheidsrechters wordt genomineerd die in aanmerking komt voor deze felbegeerde titel.”

Meer dan erkenning
Wie de opvolgers van clubscheids Etienne Wettingfeld en KNVB-scheidsrechter Fevzi Tripanci worden, blijkt dus op 6 januari tijdens de Dag van de Fairplay. Etienne benadrukt dat het meedoen aan de verkiezing echt waardevol is: "Het winnen van deze titel was een bevestiging van de passie en toewijding waarmee ik elke wedstrijd fluit. Deze verkiezing is zoveel meer dan een erkenning voor de scheidsrechter; het is ook een stukje bewustwording van fairplay en respect op het veld."

En, voor welke held ga jij? Nomineren kan hier.