'Spelers Spakenburg gebruikten doping in kampioensjaar'

'Spelers Spakenburg gebruikten doping in kampioensjaar'

02:14, 09-08-2014 / Laatste Update: 10:09, 13-12-2023

SPAKENBURG - Spelers van Spakenburg hebben in het seizoen 2011/2012 verboden, stimulerende middelen gebruikt. Dat hebben 2 spelers van de zaterdagtopklasser verklaard in NRC Handelsblad. Spakenburg werd in dat seizoen kampioen van de zaterdagtopklasse. 

Het gebruikte middel zou methylhexanamine zijn, een stimulerend middel dat sinds 2004 op de dopinglijst staat. De Dopingautoriteit heeft de zaak in onderzoek. Directeur Herman Ram noemt de berichten 'serieus en verontrustend'.​

CrackV3
De 2 spelers van de club die anoniem hun verhaal hebben gedaan tegenover NRC vertellen dat het gebruik van het middel, onder de naam CrackV3 structureel was. Zij verklaren dat “een meerderheid” van spelers een groot deel van het seizoen een supplement nam met stimulerende middelen. Zelf gebruikten zij het middel ook en legden daarover tegenover de krant een gedetailleerde verklaring af.

Paus
In het jaar waarin Spakeburg met behulp van het middel kampioen werd was André Paus trainer van de ploeg. Na het kampioenschap kwam er een nieuwe trainer, Peter Wesselink, die een einde maakte aan het gebruik van CrackV3. Volgens het bestuur van Spakenburg maakte de medische staf, na ontdekking van het middel eind 2011, al een eind aan het gebruik.

Ricky van den Bergh
​Tijdens het seizoen bracht een ziekenhuisbezoek van 
ex-profvoetballer Ricky van den Bergh​ enige opschudding binnen de ploeg. De voormalig speler van Ado Den Haag en Heracles werd na een wedstrijd met acute hartklachten naar het ziekenhuis gebracht. De Haagse middenvelder verklaarde later dat het waarschijnlijk een paniekaanval was geweest. In het onderzoek van NRC erkent Van den Bergh nu dat hij die dag “een sportdrank” uit een “bidon” heeft gedronken. Van den Bergh: “Ik heb hele slechte herinneringen aan dat spul. Ik heb het daarna nooit meer genomen.”​

KNVB
De KNVB heeft aangegeven de zaak in serieus te nemen maar eerst het onderzoek van de Dopingautoriteit afwacht. Pas dan gaat de voetbalbond over tot eventuele sancties. Spelers kunnen na een dopingovertreding voor 2 jaar worden geschorst worden. Spakenburg zou de titel van de zaterdagtopklasse kwijt kunnen raken. Er zijn regelmatig dopingcontroles in het amateurvoetbal, maar in het seizoen 2011/2012 is er bij Spakenburg geen enkele controle geweest.