Veranderingen in Nederlands amateurvoetbal: zaterdag- en zondagcompetitie samen

24 december 2022

Pro Shots
amateurvoetbal-pyramide-op-de-schop-knvb-gelijke-competities-zaterdagvoetbal-zondagvoetbal

Voor veel amateurvoetballers in Nederland kan er veel gaan veranderen komende jaren. De voetbalpyramide moet op de schop om die weer gelijk te kunnen trekken. De zaterdag- en zondagcompetities zouden daarbij samengevoegd gaan worden. "Het aantal klassen in bepaalde regio's is niet meer goed verdeeld", zei Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal tegen de NOS.


Sinds clubs zijn gaan wisselen van speeldag is er scheefgroei ontstaan in de competities in vooral de lagere klassen. Dit wordt nu al geprobeerd recht te trekken door de KNVB door een versterkte degradatieregeling. In bepaalde klassen kunnen er daardoor maar liefst 5(!) clubs degraderen. Zo wil de KNVB proberen alles weer gelijk te trekken en de reisafstanden minder te maken voor alle clubs.

Niet goed verdeeld
Een pyramide loopt natuurlijk van beneden heel breed naar heel smal naar boven. In de voetbalpyramide is dat van de 5e klasse tot aan de eredivisie. Waar het nu fout in gaat is dat er bijvoorbeeld meer 3e klasse meer competities zijn dan in de 5e klasse. Dat zorgt voor scheefgroei; en dus langere reistijden en grote niveauverschillen vooral onderaan.

Samenvoegen
Als optie heeft de KNVB dus het samenvoegen van de zaterdag- en zondagcompetities, zo laten ze weten bij de NOS. Maar dit zal niet overal gebeuren. In de 1e klasse, 4e divisie (voorheen hoofdklasse) en derde divisie zal dit zo zijn. In de lagere klassen blijft het apart ingedeeld, voorlopig. "Ik denk namelijk wel, kijkend naar de toekomst, dat gemengd voetbal de realiteit wordt. Maar we laten dat organisch gebeuren, zonder dwang", zei Van der Zee.

Sommige clubs spelen ook vanwege religie op een zaterdag, deze mogen dat gewoon blijven doen. Er zal nog tijd overheen gaan.