WTF! Brabantse voetbaltrainer liet zijn spelers drugs dealen

12 juni 2019

ANP

Drugscriminelen zijn steeds op zoek naar handige manieren om geld te verdienen. Een nieuw fenomeen is de invloed bij amateurvoetbalclubs. Hier kan geld worden witgewassen en zijn er jongeren genoeg die kunnen worden geronseld om in drugs te handelen.


De universiteit Tilburg doet momenteen onderzoek naar dit soort praktijken. Voorbeelden hebben ze genoeg. Zo gebruikte een Brabantse voetbaltrainer zijn spelers voor het dealen van drugs en bleek een hoofdsponsor van een voetbalclub in Eindhoven verwikkeld in een witwaszaak. Weer een andere club maakte in korte tijd meerdere promoties en trok spelers uit de betaalde voetbalwereld aan.

Gekte
De uitkomst van het onderzoek schokt de amateurvoetbalwereld niet. Verhalen over foute sponsors of dubieuze voetbalzaakjes doen overal de ronde. ,,Er is een gekte gaande", zegt voorzitter John-Paul Verkooijen van voetbalvereniging Dongen tegen het AD. ,,Een vereniging in deze regio heeft recent een dure trainer aangeschaft en is in zee gegaan met een voetbalschool. Ze ronselen in de regio spelers door ze geld aan te bieden. Dat noem ik gekte.”

Bij voetbalvereniging Steenbergen werd ruim 2 jaar geleden 100 kilo harddrugs gevonden in de kantine. Secretaris Wim van der Wegen wordt een beetje moe van ‘de oude koeien’ die steeds weer opduiken. ,,We zijn destijds in zee gegaan met een foute beheerder van de kantine. Daar zijn we behoorlijk van geschrokken", verklaart hij tegen de krant. ,,Maar met sponsoring had dat niets te maken. Al onze sponsors checken we bij de Kamer van Koophandel. Hier is niets aan de hand. De club bestaat 85 jaar, er is slechts een incident geweest met een foute kantinebeheerder.”