Willem II: ‘Rechtszaak over Frenkie zal met een sisser aflopen’

17 augustus 2016

ProShots
Arbitrage over Frenkie de Jong op 12 oktober

De rechtszaak tussen RKC Waalwijk en Willem II over een transfervergoeding voor Frenkie de Jong staat op donderdagavond 12 oktober om 19.30 uur bij de KNVB op de rol. De Waalwijkse club eist een bedrag van 90.000 euro van de buren uit Tilburg of een vergoeding die de arbitragecommissie redelijk vindt.

Frenkie de Jong verhuisde, ondanks een nog een jaar doorlopend contract, van Willem II naar Ajax. Omdat De Jong een tijdlang deel uitmaakte van de gezamenlijke jeugdopleiding van Willem II en RKC hebben de Waalwijkers volgens afspraak recht op 40 procent van de betaalde vergoedingssom.

Symbolische vergoedingssom
Navraag bij de KNVB leerde dat Ajax officieel maar 1 euro voor De Jong naar Willem II heeft overgemaakt. RKC denkt dat die symbolische vergoedingssom niet los gezien kan worden van de verhuur van Lucas Andersen door Ajax aan de Tilburgse club. Er was toch druk handelsverkeer. Mitchell Dijks werd door Willem II terugverkocht aan Ajax, dat op zijn beurt nog een drietal spelers aan de Tilburgse club verhuurde. Ook De Jong keerde op huurbasis nog een half jaar terug naar Willem II.

Vergoedingssom
RKC probeert sindsdien een akkoord te bereiken met Willem II over een reële vergoedingssom voor de transactie met De Jong. Even leek een akkoord in de maak. Willem II deed een bod van 40.000 euro om van alle claims van RKC verlost te zijn voor spelers die deel uitmaakten van de gezamenlijke opleiding. RKC ging akkoord, maar wilde wel zijn rechten behouden indien Frenkie de Jong door Ajax zou worden doorverkocht. Willem II krijgt 15 procent van de vergoedingssom indien Ajax de middenvelder zou verkopen. RKC zou dan recht houden op 40 procent van het aandeel dat Willem II ontvangt.

Aanbod
Het aanbod is door Willem II weer van tafel geveegd. RKC ondernam nog wat pogingen, maar die liepen op niets uit. Dat was voor de Waalwijkse club reden om een advocaat in de arm te nemen en een arbitragezaak aan te spannen. Willem II-directeur Berry van Gool maakte zich daar niet druk om. Hij wacht de arbitragezaak af en verwacht dat het 'met een sisser zal aflopen'.