Bekerloting: Ajax weet al dat het thuis speelt, mogelijk tegen Feyenoord of PSV

21 januari 2021

EPA

Komende zaterdagavond wordt er rond 22.30 uur geloot voor de kwartfinales van het KNVB-bekertoernooi. Het gaat er dan even anders aan toe dan normaal, want het is nu al duidelijk dat Ajax een thuiswedstrijd krijgt en dat Feyenoord en PSV sowieso een uitduel wacht.


Waar vorig seizoen bij de laatste 16 al werd doorgeloot voor de rest van het toernooi, gebeurde dat dit seizoen alleen voor de thuisspelende teams in de kwartfinale. Op deze manier kunnen de clubs alvast rekening houden met een thuiswedstrijd op 9, 10 of 11 februari.

Kwartfinalisten
Ajax (winst op AZ), Excelsior (winst op MVV) en Heerenveen (winst op FC Emmen) zegevierden deze week in de achtste finales en verzilverden daarmee hun thuisvoordeel. De 4e thuisploeg komt donderdagavond uit de ontmoeting tussen NEC en Fortuna Sittard.

Dat betekent dus automatisch dat de overige 4 kwartfinalisten zich moeten gaan opmaken voor een uitduel. PSV, Feyenoord, Vitesse en de winnaar van de wedstrijd tussen VVV-Venlo en Go Ahead Eagles zullen vooral hopen dat een bezoekje aan de Johan Cruijff Arena ze bespaard blijft.

8 jaar geleden
Dat de volledige traditionele top 3 het tot de kwartfinales van het bekertoernooi schopt, is overigens meer uitzondering dan regel. Voor het laatst gebeurde dat 8 jaar geleden. PSV en Feyenoord werden toen ook meteen aan elkaar gekoppeld bij de laatste 8. De Eindhovenaren wonnen thuis met 2-1.

De jaren daarop was er altijd wel mimimaal een van de topclubs die het bekertoernooi vroegtijdig zag stranden. In het seizoen 2014/2015 slaagde zelfs zowel Ajax, PSV als Feyenoord er niet in de laatste 8 te bereiken.

Met NEC - Fortuna Sittard (18.45 uur) en VVV-Venlo - Go Ahead Eagles (21.00 uur) worden donderdagavond de laatste 2 achtste finales afgewerkt.