Dit zijn de 10 jongste doelpuntmakers op het hoogste niveau in Nederland

Martijn Baars • 14:20, 27-09-2018 / Laatste Update: 01:44, 05-01-2024

Ryan Gravenberch maakte woensdagavond een doelpunt in de wedstrijd tegen Te Werve. De pas 16 jaar en 133 dagen oude middenvelder is daarmee de jongste Ajacied ooit die scoorde op het hoogste niveau.

Toch is Gravenberch lang niet de jongste speler die ooit in de Eredivisie of de KNVB-beker scoorde. Deze spelers gingen hem voor:

1. Fred Meerhof 15 jaar en 30 dagen

sv SVV Schiedam - Willem II: 3-4 (n.s.)

Competitie: KNVB-Beker

De by far jongste speler die ooit scoorde op het hoogste niveau is Fred Meerhof. De speler van sv SVV Schiedam scoorde op 21 november 1976 tegen Willem II. Hij scoorde in de 69ste minuut de 1-1 waardoor de wedstrijd beslist moest worden door strafschoppen.

Meerhof nam en scoorde ook nog een penalty in die serie, maar het was niet genoeg omdat 2 teamgenoten wel mis schoten. Daardoor wonnen de Tilburgers van de amateurs. Daarna scoorde Meerhof nooit meer op het hoogste niveau.

2. Henk Medema Jr. 15 jaar, 11 maanden en 23 dagen

FC Groningen - Sparta Rotterdam: 2-2

Eredivisie

Henk Medema junior was bijna 16 toen hij zijn eerste doelpunt maakte. Hij deed dat voor FC Groningen, toen nog GVAV Groningen, op 21 oktober 1956. Medema maakte de openingstreffer in de 2-2 gelijkgespeelde wedstrijd tegen Sparta. Een grote carrière leverde het hem niet op. Hij speelde maar 2 wedstrijden voor Groningen en het bleef bij dit ene doelpuntje.

3. Peter Larsson 15 jaar, 11 maanden en 11 dagen

RKC Waalwijk - Jong Ajax: 2-1

KNVB-Beker

Ook Peter Larsson was nog 15 toen hij zijn eerste officiele doelpunt voor Ajax maakte. Jonger nog dan Ryan Gravenberch, maar dit doelpunt was niet namens Ajax 1 maar namens Jong Ajax. Larsson maakte op 13 april 1988 de 2-1 in het bekertoernooi. Het was niet genoeg want Jong Ajax werd 2-1 verslagen.

Veel verder kwam Peter Larsson niet bij Ajax, want het bleef bij deze wedstrijd. Hij speelde ook nog voor PS Kalamata en FC Admira Wacker Mödling.

4. Wim Kras 16 jaar, 3 maanden en 10 dagen

Volendam - MVV Maastricht: 1-3

Eredivisie

Wim Kras is de eerste 16 jarige die scoorde op het hoogste niveau. Hij deed dat op 15 mei 1960 namens Volendam tegen MVV Maastricht. Hij maakte de 1-0, maar verloor uiteindelijk 1-3 van de Limburgers.

Ook voor Kras leverde een doelpunt op jonge leeftijd geen grootste carrière op. Hij speelde 5 wedstrijden in de Eredivisie en 1 in de beker voor Volendam. Hij scoorde na dit doelpunt nog 1 keer tegen Sparta.

5. Ryan Gravenberch 16 jaar, 4 maanden en 10 dagen

Te Werve - Ajax: 0-7

KNVB-Beker

Ryan Gravenberch maakte afgelopen woensdag een bekerdoelpunt tegen de amateurs van Te Werve. Het was de 0-7 in de makkelijk gewonnen wedstrijd. Hoe zijn verder loopbaan eruit gaat zien, weten we uiteraard niet, maar als we naar de jonge doelpuntenmakers boven hem kijken, is het nog geen garantie voor succes.

6. Arnold Bruggink 16 jaar, 8 maanden en 3 dagen

FC Twente - MVV Maastricht: 4-2

Eredivisie

We kennen Arnold Bruggink nu nog vooral als analist bij FOX Sports, maar het was ooit een makkelijk scorende spits. Op 27 maart 1994 werd Bruggink in de 69ste minuut in het veld gebracht en scoorde gelijk 2 keer waardoor Twente met 4-2 won.

Dat was het begin van een flitsende carrière, want daarna speelde hij nog 104 wedstrijden voor FC Twente. Daarin maakte 31 doelpunten en 12 assists, wat hem een transfer naar PSV opleverde. Daar speelde hij 203 wedstrijden en maakte hij 70 doelpunten en gaf hij 29 assists. Daarna speelde hij nog voor Real Mallorca (34w, 10d, 0a), sc Heerenveen (67w, 12d, 4a) en Hannover 96 (118w, 24d, 28a)

7. Guy Paulissen 16 jaar, 9 maanden en 9 dagen

Excelsior '31 - vv SCM Maastricht

KNVB-Beker

Guy Paulissen zal met weinig plezier terugdenken aan de wedstrijd waarin hij zijn eerste doelpunt maakte. Hoewel er 2 amateurclubs tegen elkaar speelden werd de club van Paulissen met 10-2 afgemaakt. Paulissen maakte de 6-2, daarna hebben we nooit meer iets over hem gehoord.

8. Ad Graaumans 16 jaar, 10 maanden en 16 dagen

FC Volendam - NAC: 2-3

Eredivisie

Ad Graaumans scoorde als bijna 17-jarige jongen op 1 september 1963 een doelpunt tegen FC Volendam. De middenvelder maakte de 0-1 die de club uit Breda naar een overwinning zou leiden.

Graaumans had een aardige carrière en speelde 95 wedstrijden voor NAC waarin hij 17 keer scoorde. Daarna speelde hij ook nog voor PSV en FC Den Bosch. Hij overleed in november 2016 op 70-jarige leeftijd.

9. Richairo Zivkovic 16 jaar, 10 maanden en 29 dagen

NEC - FC Groningen: 1-4

Eredivisie

Het eerste doelpunt van Richairo Zivkovic is nog niet zo lang geleden. Op 3 augustus 2013 maakte de spits voor FC Groningen de 1-4 in de 90ste minuut, nadat hij in de 85ste minuut in het veld was gekomen.

Zivkovic speelde 40 wedstrijden voor FC Groningen en scoorde 11 keer. Dat leverde hem een transfer op naar Ajax waar hij slechts 10 keer in het eerste mee mocht doen en maar 2 keer scoorde. Daarna vertrok hij op huurbasis naar Willem II en FC Utrecht, waar hij niet veel indruk maakte. Daarna vertrok hij naar KV Oostende waar hij zijn plek weer een beetje lijkt te hebben gevonden. Hij speelde er 41 wedstrijden en scoorde 12 keer.

10 Clarence Seedorf 16 jaar, 11 maanden en 24 dagen

Vitesse - Ajax: 2-2

Eredivisie

Clarence Seedorf raakte deze week 2 records kwijt aan Gravenberch, maar was jarenlang de jongste debutant en doelpuntenmaker voor Ajax. In de 2-2 op 28 maart 1993 scoorde de jonge Seedorf de 2-1 nadat hij direct na rust binnen de lijnen was gebracht.

Het was het begin van een gruwelijke carrière waarna hij ook nog speelde voor Real Madrid, Inter, AC Milan, Sampdoria en Botafogo. Hij won 4 keer de Champions League, won 2 keer de wereldbeker, won het WK voor clubs, werd 2 keer kampioen met Ajax, pakte de nationale titel met Real Madrid, won 6 nationale bekers en 3 nationale supercups.

Het is nog maar afwachten of Gravenberch deze records ook van Seedorf af kan pakken.