5 opvallendste uitslagen uit de geschiedenis van de Eredivisie (video)

6 april 2017

Pro Shots

Wat een uitslag zeg. Feyenoord maakte woensdag gehakt van degradatiekandidaat Go Ahead Eagles. In De Kuip werd het maar liefst 8-0 voor de Rotterdammers. Een korfbaluitslag noemen ze dat. Zulke monsterscores komen in het huidige voetbal niet vaak meer voor.


Deze zege van Feyenoord gaat de boeken in als 1 van de grootste overwinningen ooit in de Eredivisie. De laatste echt grote overwinning is alweer 7 jaar geleden. Weet je nog? Toen PSV met 10-0 won van Feyenoord. Maar wat zijn andere slachtpartijen in het verleden geweest. Hier zijn de 5 opvallendste uitslagen uit de geschiedenis van de Eredivisie.

1. PSV-Feyenoord ( 10-0, 24 oktober 2010) 
Het was dat jaar 1 van de schokkendste gebeurtenissen in de Eredivisie. De Rotterdammers werden in Eindhoven afgedroogd door PSV. Het was een verschrikkelijke afstraffing. De meeste Feyenoorders willen er ook niet meer aan denken. Het was destijds tekenend voor de magere jaren van de Rotterdamse club.
2. SC Heerenveen-Heracles Almelo ( 9-0, 7 november 2007) 
Met toen nog in de spits de legendarische Alfonso Alves stuntten de Friezen tegen laagvlieger Heracles Almelo. Het was een geweldige wedstrijd van SC Heerenveen. Na 18 minuten voetballen was het al 3-0 voor de club. Alle 3 de doelpunten kwamen op naam van de Braziliaan Alves. Een zuivere hattrick. De ploeg van Gert-Jan Verbeek maakte het in stijl af en schoot nog 6 ballen tegen de touwen. Alves maakte er 7.
3. AFC Ajax-Sparta Rotterdam ( 9-0, 18 maart 2001)
Natuurlijk mag Ajax niet ontbreken in dit rijtje. Natuurlijk hebben de Amsterdammers in het verleden al regelmatig met grote cijfers gewonnen. De laatste keer was in 2001 tegen de Rotterdammers van Sparta. In de Arena was Shota Arveladze de koning met 4 doelpunten.

4. PSV- FC Groningen ( 8-0, 22 december 2001)
De Eindhovenaren staan nog een keer in het rijtje. In 2001 werd het tegen Groningen een slachtpartij met als uitblinker (ja, wie kent hem nog?) Jan Vennegoor of Hesselink. De boomlange spits prikte er toen (waarschijnlijk met een kopbal) 3 in het doel van de Groningers. Arjen Robben speelde toen nog voor De FC. Zal hij er nog wakker van liggen?

5. AFC Ajax-Vitesse (12-1, 22 mei 1972)
De grootste uitslag ooit in de Eredivisie staat op naam van Ajax. Die club won in 1972, toen het nog heel gewoon was om met dubbele cijfers te winnen, met 12-1 van Vitesse. Het zal je ook niet verbazen dat Ajax dat jaar, onder leiding van Johan Cruijff, kampioen werd. De Amsterdammers golden als de beste club van Europa en misschien wel de wereld. Deze uitslag is nooit meer verbeterd.