Advies voor Oranje: Weg met de Hollandse school en stel nou die buitenstaander aan
i

ANP

Advies voor Oranje: Weg met de Hollandse school en stel nou die buitenstaander aan

admin • 13:00, 14-11-2017 / Laatste Update: 14:29, 12-12-2023

Tja, we krijgen dus wéér een Oranjeloze zomer. Geen versierde straten, geen grote schermen op de pleinen en geen leuke acties bij de supermarkten. Bij de KNVB zitten ze met de handen in het haar om ervoor te zorgen dat dit nooit meer gebeurt. Sportnieuws-redacteur Timme is de beroerdste niet en wil dolgraag een handje helpen. Hier zijn advies op 3 belangrijke punten!

Bondscoach: Ga voor een nieuw paar ogen

Guus Hiddink, Danny Blind en Dick Advocaat. Stuk voor stuk enorm grote namen in de Nederlandse voetbalgeschiedenis: 2 als trainer en 1 voornamelijk als speler. Toch lukte het hen alle 3 niet om Oranje naar een groot toernooi te krijgen. De (te) losse Hiddink kon de structuur die zijn voorganger Louis van Gaal had aanbracht niet vasthouden en gooide na 11 maanden al de handdoek in de ring. Zijn assistent Danny Blind kreeg de boel daarna niet meer op de rit om het EK nog te halen.

Goed, Danny kon daar misschien niet veel meer aan doen (het kwaad was immers toch al geschied), dus de KNVB hield hem het hand boven het hoofd. Dat bleek een fatale misrekening te zijn, met als dieptepunt het verloren WK-kwalificatieduel bij Bulgarije (2-0). 2 dagen later werd hij dan ook ontslagen. De KNVB nam vervolgens 3 maanden de tijd om een nieuwe bondscoach aan te stellen, kwam met Dick Advocaat op de proppen en ook nu lukte het niet om de eerder gemaakte fouten nog goed te maken. Conclusie: weer een groot toernooi zonder Oranje.

Waarom zou het een nieuwe grote naam uit de Nederlandse voetbalwereld daarom wél lukken? Is het niet tijd voor een nieuw paar ogen? Een frisse blik, iemand zonder lijntjes en belangen bij Nederlandse clubs en spelers. Voormalig NEC-trainer Peter Hyballa verwoordde het afgelopen zondag goed bij Studio Voetbal: "Ik haat het woord cultuurbewaker. Jullie zijn er nu 2 eindtoernooien niet bij. Welke cultuur moet je dan gaan zitten bewaken? Er moet een verandering komen."

Een buitenlandse bondscoach zou bijvoorbeeld een goede optie zijn. Ga eens polsen bij Duitsers als Thomas Tuchel, Matthias Sammer en Jürgen Klinsmann. Het is natuurlijk maar de vraag of ze het zien zitten om aan de slag te gaan bij een vervallen voetbalnatie, maar proberen kan altijd! Gelukkig is dit voor KNVB-directeur Eric Gudde bespreekbaar.

Bron: Pro Shots

Selectie: Geef nieuwe namen een kans

Dick Advocaat zit dinsdagavond nog 1 keer op de bank bij Oranje. In Boekarest oefent het Nederlands elftal tegen Roemenië en dat wordt toch echt de laatste interland van Dickie. In principe zou hij dus lekker kunnen experimenteren. Er staat toch immers niks op het spel?

Maar nee, alle gevestigde namen werden weer geselecteerd. Van Wesley Sneijder tot Joël Veltman: nauwelijks verrassingen. Maar waarom?! Je speelt oefenduels tegen, met alle respect, Schotland (die ternauwernood met 0-1 werd gewonnen) en Roemenië. Is dit niet de uitgewezen mogelijkheid om eens te kijken wat bijvoorbeeld Ruud Vormer kan doen in Oranje? Hij buffelt wekelijks op de Belgische velden en blinkt uit bij Club Brugge.

Of neem Serie A-verdedigers als Hans Hateboer (Atalanta) en Bram Nuytinck (Udinese) eens mee. Zij zijn tot de tanden toe gewapend en weren zich elk weekend tegen stugge Italiaanse spitsen. En zo zijn er nog wel wat namen die misschien een uitverkiezing voor Oranje verdienen: denk aan Rajiv van la Parra (Huddersfield Town), Rick van Drongelen (HSV) en Erik Pieters (Stoke City). Gewoon, om eens te proberen. Is het niks, dan is het niks.

Bron: Pro Shots

Tactiek: Weg met de Hollandse school

Het DNA van het Nederlandse voetbal is in 3 cijfers uit te drukken: 4-3-3. Al tientallen jaren hebben de Oranje leeuwen op deze manier fantastische wedstrijden gespeeld. Tegenstanders weten zich echter steeds beter te wapenen tegen deze manier van spelen (denk aan de 'slachtpartij' uit bij Frankrijk: 4-0). Is ons systeem niet een beetje achterhaald?

Louis van Gaal had dit in 2014 al door en trad op het WK aan met een gekke formatie: 5-3-2. Hij snoerde alle criticasters de mond door de 3e plek te halen en gaf aan dat het resultaat moet tellen en niet de manier waarop. Ook liet hij zien dat je een tactiek moet bouwen op de spelers die in de selectie zitten. Waarom toch steeds geforceerd een voorspelbaar 4-3-3 als je daar de middelen niet voor hebt?

Ook kan Oranje niet meer terugvallen op exceptionele kwaliteiten van een individu, nu Arjen Robben is gestopt. De taak voor een nieuwe bondscoach is dus helder: zet de Hollandse school opzij en creëer een nieuw systeem. Een systeem dat voldoet aan de nieuwe voetbalwetten en niet dat eeuwige 'tikkie terug, tikkie breed'. En als dat allemaal lukt, dan zijn we er in 2020 zeker wél weer bij!

Bron: Pro Shots