AFC adopteert gevluchte Syrische doelman

4 maart 2017

De Telegraaf/Marcel Antonisse

De Syrische Tarek Kharboutly woont sinds vorige week bij de Amsterdammer Jan Petit. In zijn eigen land was Kharboutly profkeeper bij onder meer Al Shorta, maar toen begon de vreselijke oorlog. Hij vluchtte naar Griekenland en kwam daar Petit tegen, die vrijwilligerswerk deed. Maanden later, toen Petit alweer in eigen land was, dook Kharboutly op in Nederland.


Petit zag op het Griekse Leros de doffe ogen van Kharboutly, wiens vrouw en kinderen al in Denemarken zaten destijds. "Een jaar geleden ben ik ook gevlucht, omdat ik het leger in moest. Als ik onder dit regime terugga, word ik gedood”, vertelde de Syriër aan Petit, die recht in het hart werd geraakt daardoor. Hij besloot Kharboutly een bal te geven. "Je zag die typische energie van topsporters, prachtig om te zien", vertelt Petit aan de Telegraaf over de ontmoeting destijds.

Naar Nederland
Maanden later ontving Petit een Facebook-bericht van Kharboutly. Hij was via via in Nederland gekomen. Petit besloot de voormalig keeper in huis te nemen en als verrassing wachtte een tripje naar de Arena. Daar ontmoette Kharboutly zijn grootste idool: Edwin van der Sar. "Hij was de allerbeste ter wereld", zegt de Syrische keeper.

AFC
Op hetzelfde moment was AFC-voorzitter Bob Duis aanwezig in het stadion van Ajax. Hij hoorde van het verhaal en was zo ontroerd, dat hij besloot Kharboutly uit te nodigen voor een training bij zijn club. Bij AFC werd de Syriër goed ontvangen, mede door zijn aangrijpende verhaal. "Als broers. Ik mag meetrainen en wie weet op een dag ook meespelen", zegt hij.

Mocht het zover komen, dan heeft Bob Duis daar een groot aandeel in. Momenteel ligt het voorstel bij de voetbalbond. "We hebben bij de KNVB navraag gedaan hoe het zit met Tareks status. Alleen is het ons daar niet om te doen. Wij vinden het vooral fijn dat wij Tarek zien opleven na de verschrikkelijke dingen die hij heeft meegemaakt.”