Afgelopen seizoen telt in Keuken Kampioen Divisie tóch mee voor ranglijst tv-gelden

26 mei 2020

Videostill

Het door de KNVB nietig verklaarde voetbalseizoen 2019-2020 telt in de Keuken Kampioen Divisie tóch mee voor de ranglijst voor de tv-gelden. Dat hebben de clubs na een gezamenlijke stemming besloten. Het lijkt een aardige voorzet richting de Eredivisie, waar het onderwerp waarschijnlijk volgende week wordt besproken.


In totaal zit in de tv-pot van FOX Sports 80 miljoen euro voor de Eredivisie en 7 miljoen euro voor de 1e divisie. Deze gelden worden op basis van een ranglijst op basis van de eindstanden in de laatste 10 seizoenen verdeeld. Het jongste seizoen telt daarbij altijd relatief het zwaarst. In de Keuken Kampioen Divisie hadden de clubs voor hun stemming 2 opties. Ze konden de keuze maken om het seizoen wel of niet te laten meetellen. Bij een gelijkspel (8-8, beloftenteams stemmen niet mee) zou de vorige maand afgesloten voetbaljaargang niet voor 100, maar voor 75 procent meetellen.

FC Eindhoven en Roda JC
Na de stemming bleek inderdaad sprake van een gelijkspel. Ongunstig voor bijvoorbeeld FC Eindhoven, dat gunstige resultaten uit het verleden minder waard ziet worden en nu als 13e eindigde. Volledig meetellen van het seizoen zou de club 90.000 euro kosten, zo is eerder becijferd. Ook Roda JC (slechts 17e in de bevroren eindstand) had het graag anders gezien, maar zal de uitkomst moeten dulden.

Willem II en PSV
In de Eredivisie staat bijvoorbeeld voor Willem II veel op het spel. De club gaat FC Twente voorbij in de ranglijst voor de tv-gelden, als seizoen 2019-2020 gewoon meetelt. Dat zou de Tilburgers 160.000 euro opleveren. PSV is het seizoen ook wat betreft de tv-gelden liever kwijt, omdat een 4e plek de achterstand op Ajax ineens flink vergroot.