Ajax met 10 man en na verlenging naar halve finale Europa League (video's)

admin • 01:36, 21-04-2017 / Laatste Update: 07:25, 07-01-2024

JAAA! Ajax heeft het voor elkaar gekregen, en hoe! In extremis werd donderdagavond in de kwartfinale tegen Schalke de halve finale in de Europa League bereikt. De Amsterdammers waren na een rode kaart en een 3-0 achterstand ten dode opgeschreven, maar Viergever maakte in de verlenging de 3-1. Daarna maakte Younes ook nog 3-2!

Als de Amsterdammers het klusje in Gelsenkirchen zouden klaren, dan betekende het dat Ajax voor het eerst in 20 jaar in een Europese halve finale mocht gaan spelen. En dat is gelukt!

Ajax trapte weer af met Bertrand Traoré in de spits ten koste van Kasper Dolberg. De Deense spits mocht uiteraard wel gewoon op de bank plaatsnemen. Hij zat daar naast onder andere David Neres, Kenny Tete en Donny van de Beek. Justin Kluivert en Amin Younes stonden naast Traoré in de aanval.

Waarschuwing voor Ajax

Binnen de minuut was Schalke al gevaarlijk. Op links lag veel te veel ruimte voor de Duitsers, die daardoor konden opstomen. Leon Goretzka kon de voorzet die erop volgde alleen niet op goal krijgen. Die ging naast.

Waarschuwing helpt niet

Gelijk een minuut daarna belandde er alweer een bal op de paal voor Schalke. Davison Sanchez was erg slordig, waardoor Schalke kon overnemen. André Onana kwam met de schrik vrij toen Max Meyer zijn bal via de buitenkant van het aluminium achter zag gaan.

Ajax pakte de draad op

Halverwege de eerste helft kwam Ajax wat beter in de wedstrijd. Ze kregen meer de bal, leken meer geconcentreerd en kwamen zowaar wat dichter bij het doel van Schalke. Ook zetten de Amsterdammers steeds hoger druk.

Buitenspelgoal

Na een half uur wist Traoré zelfs te scoren. Hij wist eindelijk 1-op-1 met de keeper het net te vinden, maar de goal telde niet, want hij startte vanuit een buitenspelpositie.

Ondanks dat Ajax gevaarlijker uit de kleedkamer kwam en ook via een vrije trap van Schöne dichtbij de 0-1 was, was het Schalke dat na rust de voorsprong pakte.

Counter Schalke

7 minuten na rust counterde Schalke naar de 0-1. Een slechte hoekschop van Schöne belandde uiteindelijk bij Kluivert, maar zijn schot werd geblokt en kwam voor de voeten van een Schalke-speler terecht. Zij schakelden razendsnel om. Eindpunt Goretzka wist de bal nog net onder Onana door te schuiven.

Vrij snel daarna maakte Guido Burgstaller alweer de 0-2 in de 56e minuut. Hij schoof een voorzet netjes binnen.

Dolberg binnen de lijnen

Na de goals van Schalke was het aan Ajax-trainer Peter Bosz om in te grijpen. Hij bracht Kasper Dolberg in plaats van Kluivert. Dolberg ging in de spits spelen, Traoré verschoof naar de rechterflank.  Vlak na de eerste goal was ook al oud-Ajacied Klaas-Jan Huntelaar binnen de lijnen gekomen bij Schalke. Ook de licht teleurstellende Schöne werd geslachtofferd. Donny van de Beek kwam er voor hem in.

Rood!

Bosz had allerlei plannen, maar die konden vrij snel de prullenbak in. Joël Veltman kreeg 10 minuten voor tijd een rode kaart. Met al geel op zak kreeg hij binnen 8 minuten zijn tweede geel. Hij ving een tegenstander op bij de zijlijn. Scheidsrechter Ovidiu Hategan vond dat genoeg voor een 2e gele kaart, best zwaar bestraft. (Oordeel zelf in onderstaande video)

Joël Veltman krijgt binnen acht minuten twee gele kaarten. Ajax met tien man verder. #s04aja https://t.co/XDbdPKiAvN pic.twitter.com/0jwsHk08zf

— FOX Sports (@FOXSportsnl) 20 april 2017

Bijna 3-0

Vlak voor tijd ging het nog bijna helemaal mis voor Ajax. Onana kon een moeilijk schot niet in 1 keer klemmen. Huntelaar was er als de kippen bij, maar gelukkig voor Ajax kon de sluitpost de bal nog net voor de aanstormende spits weggrabbelen.

Verlengen!

Doordat Ajax thuis dus 2-0 won en het in Duitsland na 90 minuten ook 2-0 stond, moest er worden verlengd in de Veltins-Arena.

Geen pingels

Al na 10 minuten in de verlenging bleek dat Ajax niet was opgewassen tegen het Duitse geweld. De druk werd groter en groter, maar de goal viel nogal knullig. Een voorzet werd niet weggekopt door Nick Viergever. Hij stond aan de grond genageld, waardoor Daniel Caligiuri gemakkelijk boven hem uit kon komen. Slordig!

Bijna het uitdoelpunt

Daarna moest Ajax met 10 man op jacht naar een doelpunt. Een zeer moeilijke opgave. De Amsterdammers leken moegestreden en minder fit dan de Duitsers. Viergever was er dichtbij in de 110e minuut, maar de goed keepende doelman Ralf Fahrmann kon redden.

Viergever maakt zijn fout goed!

Maar een minuut daarna was het alsnóg Viergever! Na een voorzet belandde de bal via een kluts pardoes voor zijn voeten. Hij aarzelde niet en maakte zijn verdedigende fout goed door de bal in te tikken.

VIERGEVER! Onthoud die naam mensen! pic.twitter.com/G5VkIDvN9w

— Voetbal Inside (@VoetbalInside) 20 april 2017

WAHNSINN!!!#UEL #schaja #wijzijnajax pic.twitter.com/xfgyDFC7Nj

— AFC Ajax (@AFCAjax) 20 april 2017

Schalke zette daardoor in de laatste minuten van de verlenging volle druk op de goal van Ajax, maar zonder resultaat.

De beslissing!

1 minuut voor tijd besliste Amin Younes de wedstrijd! Hij werd op links vrijgespeeld. Met een karakteristieke Younes-actie kwam hij naar binnen en schoof de bal hard tegen de touwen. Wat een ontlading!

Dat betekent dat Ajax door is naar de halve finale! In die halve finale wacht Celta de Vigo, Olympique Lyon of Manchester United als tegenstander. Vrijdag wordt er om 13:00 geloot.