Ajax is na 1060 dagen weer eens koploper door dikke zege op Emmen

BSR/SOCCRATES

Brian Vesseur • 00:34, 04-04-2019 / Laatste Update: 03:34, 07-01-2024

De koploper van de Eredivisie is voor het eerst sinds 1060 dagen... Ajax! Woensdagavond werd er met speels gemak van FC Emmen gewonnen: 2-5. Donderdag kan PSV de koppositie wel weer overnemen, als het in eigen huis weet te winnen van PEC Zwolle.

"Scherpen kakkerlak", stond er op een spandoek dat werd getoond in het uitvak. FC Emmen-doelman Kjell Scherpen wordt nadrukkelijk in verband gebracht met Ajax, maar dat vindt harde kern in Amsterdam niet zo leuk. De 19-jarige Scherpen tweette ooit als 11 jaar pikkie wat dingen over Feyenoord en wat negatieve dingen over Ajax.

De vervangers

Hakim Ziyech begon niet aan de aftrap in Emmen, hij kreeg rust van Ajaxtrainer Erik ten Hag. Klaas-Jan Huntelaar nam zijn plek in de basiself in. Rasmus Kristensen begon als rechtsback, als vervanger van de geschorste Noussair Mazraoui.

Na 9 minuten viel al het eerste doelpunt: Donny van de Beek wist af te ronden. Vlak voor rust kwam Ajax op een 2-0 voorsprong, doordat Daley Blind een ingestuurde vrije trap van Lasse Schöne binnen werkte. Zo was de eerste helft redelijk zakelijk aan Ajax-zijde.

Mijlpaal

Hoe anders was de tweede helft. Ajax had opeens meer zin om doelpunten te maken. In de 51e minuut was het David Neres die de 0-3 op het scorebord zette, doordat Ajax-target Scherpen een vrije trap van Dusan Tadic niet kon klemmen. Even later scoorde ook Huntelaar. Voor de spits was zijn doelpunt een mooie mijlpaal: het was zijn 100e in de Eredivisie in het shirt van Ajax.

Eigen doelpunten

Niet veel later werd het ook nog 0-5, doordat Neres een bal binnen schoot. Nog geen minuut later scoorde Nico Tagliafico ook een eigen doelpunt. De Argentijn wilde de bal terugspelen op André Onana, die naast zijn doel stond. Tagliafico speelde zonder te kijken de bal hard richting het doel. Onana reageerde veel te laat: 1-5.

Jafar Arias mocht in de slotfase ook nog een doelpuntje meepikken. Er werd niet echt druk gezet op de aanvaller, waardoor hij van afstand kon uithalen. Het bleek het laatste doelpunt van de wedstrijd te zijn: 2-5.

Stand

Door de zege staat Ajax voor het eerst sinds mei 2016 - toen het het kampioenschap verspeelde bij De Graafschap - weer bovenaan in de Eredivisie. Als PSV donderdag wint van PEC Zwolle (wedstrijd begint om 18:30 uur), zijn zij weer de koploper. Bij een gelijkspel of een nederlaag, blijft Ajax de koploper.