Ajax na legendarische avond in Turijn ten koste van Juventus naar halve finale CL (video's)

Sjors Tanis • 01:07, 17-04-2019 / Laatste Update: 03:27, 07-01-2024

Ajax heeft een legendarische prestatie neergezet door de halve finale van de Champions League te bereiken. De Amsterdammers wonnen op bezoek bij Juventus in Turijn met 1-2 van de Oude Dame en dat was genoeg na de 1-1 van vorige week in de Johan Cruijff Arena.

Voor Ajax is het de 1e keer sinds het seizoen 1996/97 dat de club de halve finale van de belangrijkste Europese clubcompetitie haalt.

Kort optreden Mazraoui

De wedstrijd was nog maar net begonnen in het Allianz Stadium toen gelegenheidslinksback Noussair Mazraoui (als vervanger van de geschorste Nicolas Tagliafico) naar de kant moest met een blessure. De Marokkaan probeerde het nog even, maar moest zich na 10 minuten toch laten vervangen door Daley Sinkgraven.

(Tekst gaat verder onder de foto's)

Daar is Ronaldo weer.. En Donny!

Kansen bleven in de openingsfase uit, maar na een klein halfuur was het tóch weer Cristiano Ronaldo die de score (net zoals vorige week in Amsterdam) opende. De Portugees kopte raak na een hoekschop en ondanks bemoeienis van de VAR ging het doelpunt door: 1-0. Maar Ajax treurde niet en kwam 6 minuten later alweer op 1-1 toen Donny van de Beek raak schoot. Juve drong in het slot van de 1e helft nog wel aan, maar na 45 minuten stond exact dezelfde stand op het scorebord als vorige week na 90 minuten in Amsterdam: 1-1.

(Tekst gaat verder onder de video's)

Check hier de 1-0 van Ronaldo:

Check hier de 1-1 van Van de Beek:

Ziyech met dé kans, maar De Ligt doet het

Net zoals de 1e helft begon ook de 2e helft stroef in Turijn. Na een slechte pass achterin bij Juventus kreeg Hakim Ziyech dé kans op de 1-2, maar Juventus-doelman Szczesny wist met een snelle reflex de inzet van Ziyech te keren. In het vervolg kreeg Juventus-invaller Moise Kean nog een mooie kans (hard schot naast) en kon Miralem Pjanic een gevaarlijke voorzet van Dusan Tadic onschadelijk maken voordat Ziyech binnen kon tikken. Maar in de 67e minuut kreeg het Ajax van trainer Erik Ten Hag loon na werken, toen aanvoerder Matthijs de Ligt een hoekschop van Lasse Schöne binnen kopte: 1-2.

(Tekst gaat verder onder de video)

Check hier de 1-2 van aanvoerder De Ligt:

Enorme kansen gaan mis, maar Ajax is DOOR!

Na de 1-2 moest Juventus 2 keer scoren en de Italianen gingen dus aanvallen. Daardoor kreeg Ajax ruimte én kansen. Grote kansen zelfs. David Neres miste vanaf dichtbij, Hakim Ziyech scoorde fraai maar werd afgefloten vanwege eerder buitenspel en Schöne raakte een volley niet lekker. Zo bleef de spanning gigantisch hoog, maar Ajax hield stand, won met 1-2 én plaatst zich dus voor de halve finale van de UEFA Champions League.

In die halve eindstrijd zal Manchester City of Tottenham Hotspur de tegenstander zijn. De Spurs wonnen de 1e wedstrijd met 1-0 en spelen morgen (21.00 uur) de return in het Etihad Stadium in Manchester.