Ajax heeft moeilijke avond in Sittard, maar neemt 3 punten mee naar Amsterdam

admin • 00:37, 30-09-2018 / Laatste Update: 22:20, 05-01-2024

De supporters zijn getrakteerd op een lekker avondje voetbal in Fortuna Sittard Stadion. Ajax wint dan wel met 0-2 van de Limburgers, de spelers van Fortuna hebben mooie dingen laten zien. De wedstrijd loopt alleen rumoerig af door onrustige supporters van de thuisclub.

Ondanks dat Fortuna maar een klein cluppie is in de Eredivisie, laat het in 't thuisduel tegen Ajax toch nog wat aanvallend voetbal zien. De wedstrijd gaat redelijk op en neer, maar er komen geen ontzettend grote kansen. Alleen in het slot komt de ploeg van René Eijer met de grootste kans van de 1e helft. El Messaoudi dropkickt de bal op randje 16, maar Onana weet de bal te keren. We gaan rusten met 0-0.

Even wisselen

Klaas-Jan Huntelaar mocht in de kleedkamer achterblijven. Hij had al geel en werd vervangen door Kasper Dolberg. Dat bleek een gouden ingreep van Erik ten Hag. De Deense invaller maakt binnen 5 minuten de 0-1 voor Ajax. Hij schuift de bal onder doelman Alexei Koselev door.

De Amsterdammers proberen verder te gaan waar ze mee bezig waren: goaltjes maken. Het spel van Ajax is offensief, maar tot kansen komt het niet. Wel zorgt deze speelstijl ervoor dat achterin wat ruimte komt, hierdoor kan Fortuna er soms uitkomen. Het klassenverschil is daarom ook vaak niet te zien. De nummer 11 van de Eredivisie komt met gevaarlijke kansen. Zeer gevaarlijke zelfs. Novakovich en Vidigal mogen vaak hard uithalen op het Ajax-doel. De schoten gaan recht op Onana af waardoor hij ze makkelijk kan pareren.

Carel Eiting krijgt een kwartier voor de tijd de kans op 0-2 en karwei definitief af te maken, maar de jongeling schiet naast. Maar gelukkig staat er grootheid bij Ajax op het veld. Na een heerlijk diepe bal van invaller Donny van de Beek kan Hakim Ziyech rustig afmaken. Toch de 0-2 voor de Amsterdammers. Hiermee lijkt de wedstrijd in het slot te vallen. De Amerikaanse spits Novakovich is 5 minuten voor tijd nog wel heel dichtbij in de kluts, maar er staan te veel mensen voor het doel.

Staken

Nicolás Tagliafico wordt in de laatste minuut van de reguliere speeltijd geraakt en blijft even op de grond zitten. Supporters van Fortuna pikken dit niet een gaan van alles gooien naar het veld. Plastic bekers, aanstekers... Door deze spullen wordt ook de grensrechter geraakt en die heeft daar geen trek in. De wedstrijd wordt voor 1 minuutje toegekeken en ook de stadionspeaker moet vertellen dat ze supporters hiermee moeten kappen. Onnodig slot aan het einde van zo'n prachtige avond.

Uiteindelijk fluit Pol van Boekel af met een 0-2 op het scorebord.

Ajax wint, net zoals PSV eerder deze avond deed van NAC, met 0-2. Zij blijven dus in het spoor van de koploper. Sittard zakt een plekje en staat nu 12e. Dit komt mede door het gelijkspel van Heerenveen tegen ADO (1-1).