AJAX NAAR FINALE EUROPA LEAGUE NA WAANZINNIGE THRILLER (video's)

admin • 00:55, 12-05-2017 / Laatste Update: 06:04, 07-01-2024

JAWEL! Er is geschiedenis geschreven! Het is Ajax namelijk gelukt om de finale te bereiken van de Europa League. 15 jaar duurde het voordat er weer een Nederlandse club in een Europese finale stond. In Lyon werd in een knotsgekke wedstrijd verloren van Lyon (3-1), maar de thuisoverwinning van 4-1 bleek genoeg om de beste te zijn over 2 wedstrijden. Stockholm here we come!

Het kolkte in het Parc Olympique Lyonnais, voorafgaand aan de wedstrijd. Bijna 60.000 met (vermoedelijk) bier gesmeerde kelen lieten uit volle borst van zich horen. Ook werd er door de fans van Lyon een spandoek getoond met de uit het Frans vertaalde tekst: 'Laat ons dromen', nou, niet alleen de Fransen droomden van de finale. Ook heel Amsterdam en wellicht in steden ver daarbuiten werd gedroomd van de Europa League-finale in Stockholm.

Maffe aftrap

Bij de aftrap werd de bal door de spelers van Lyon gelijk over de zijlijn diep op de helft van Ajax getrapt. Ze zetten daarna gelijk vol druk op de defensie van Ajax in de hoop een vroege goal te kunnen forceren, met de fanatieke steun van het publiek achter zich.

Openingsstorm

De Ajacieden lieten zich echter niet zo gek maken en probeerden gewoon hun eigen spel te maken. Wellicht dat ze wat hadden geleerd van de uitwedstrijd tegen Schalke 04. Ook vochten ze weer voor elke meter, net als in de heenwedstrijd in Amsterdam. Je zag wel aan de spelers dat ze de Franse openingsstorm even moesten overleven.

Los floddertje

Het 1e kleine wapenfeitje kwam na 10 minuten spelen, een losse flodder van Nabil Fekir. Na een overtreding van Matthijs de Ligt op diezelfde Fekir, nam hij een vrije trap vanaf dik 20 meter, maar André Onana kon de bal klemvast tegenhouden.

Ajax schiet ook

Kort daarna was Kasper Dolberg een stuk gevaarlijker. Was de kans van Lyon nog een losse flodder, dan was dit een schot met een klein pistooltje, maar wel mis. Dolberg kwam via een carambole in balbezit in het 16-metergebied van Lyon en kon inschieten, maar hij schoot tegen een verdediger op.

Weer gevaarlijk

Younes was dichtbij de 0-1. Na bijna een kwartier spelen werd een vrije trap slim genomen en Younes kwam eigenlijk vrij in het strafschopgebied van de tegenstander. Hij wilde het echter te mooi doen en probeerde het met een lobje over keeper Lopes. Het lobje ging alleen ook over de goal.

Een snel genomen vrije trap komt bij Amin Younes terecht. Hij wipt de bal over keeper én doel heen. #lyoaja https://t.co/QVF3b1k0eE pic.twitter.com/3Rgjfeflt2

— FOX Sports (@FOXSportsnl) 11 mei 2017

Schoppen

Ajax nam steeds meer controle over de wedstrijd en was ook steeds vaker voor de goal van Lyon te vinden. Lyon beantwoorde dat met een schoppartij. In 2 minuten tijd kregen Jeremy Morel en Corentin Tolisso een gele kaart te zien van scheidsrechter Szymon Marciniak.

Ajax kon op voorsprong komen

Alsnog stond de verdediging van Lyon erg hoog en de druk op Ajax bijna vanzelfsprekend ook. Daardoor kon Ajax er af en toe wel gevaarlijk uitkomen. Hakim Ziyech had voor de openingstreffer kunnen zorgen, maar hij besloot na zo'n uitbraak voor eigen succes te gaan, in plaats van de bal voor te geven op de instormende en daarmee vrijstaande Dolberg.

Dolberg doet het!

Even later was het wéér Ajax dat op voorsprong kon komen en dit keer lukte dat wél! Dolberg werd in de 26e minuut weggestuurd door Younes en kon alleen op de keeper af. Vanuit een moeilijke hoek was het erg lastig om te scoren, maar met een fantastisch wippertje verschalkte hij doelman Lopes. De bal rolde tergend langzaam over de lijn. Een verdediger van Lyon kon er nét niet meer bij. Ajax op 0-1! Lyon moest er nu 4 scoren om een verlenging af te dwingen.

Kasper Dolberg stift hem à la Bergkamp over Anthony Lopes heen #lyoaja https://t.co/QVF3b12oQ4 pic.twitter.com/HadGo3tby8

Het gaat mis!

Nou, ze waren vlak voor rust hard op weg, want in een paar minuten tijd ging het mis. Lyon kreeg eerst een penalty en die beslissing was discutabel te noemen. De Ligt tackelde hard maar fair en op de bal. Hij raakte daarbij weliswaar Lacazette, die gewillig naar de grond ging, maar of het een strafschop was is de vraag. Diezelfde Lacazette schoot de pingel onberispelijk binnen. Onana gokte en dook naar de verkeerde hoek.

De 2-1

Kort daarna werkte Lacazette een voorzet binnen. Hij kwam strak, hard en laag voor het doel. De vrijstaande spits van Lyon hoefde alleen maar zijn voet tegen de bal aan te zetten. De verdediging van de Amsterdammers zag er niet zo goed uit op dat moment.

Alexander Lacazette scoort twee keer in twee minuten en zet Olympique Lyon op voorsprong. #lyoaja https://t.co/QVF3b12oQ4 pic.twitter.com/tlrSL3fWe0

Door de 2 snelle goals ging Ajax toch met een minder gevoel de kleedkamer in. Zij domineerden namelijk grote delen van de wedstrijd.

Paniek

Na rust begon Ajax wat paniekerig en Lyon wervelde wederom vol passie als een orkaan richting het doel van de Amsterdammers. Ajax probeerde na verloop van tijd met wat meer rust in het hoofd, maar wel snel, uit te verdedigen om er weer gevaarlijk uit te komen. Ondertussen losten de Fransen 2 schotjes op het doel van Onana, maar hij kon beide keren de ballen vrij gemakkelijk klemvast pakken.

Rommelig

Na een uur spelen was het spel aan beide kanten nog erg rommelig. Lyon wilde zo snel mogelijk naar voren en Ajax verdedigde nog niet altijd even rustig uit, waardoor er aan beide kanten erg veel balverlies werd geleden.

Het regent gele kaarten

Ondertussen bleef de Poolse scheids strooien met gele kaarten. Mouctar Diahkaby, Joël Veltman, Davy Klaassen, Nicolas N'Koulou en Fekir werden binnen het uur allemaal op de bon geslingerd.

Vizier niet op scherp

Rommelig was het nog steeds in de Franse wapenkast. Na een foutje van De Ligt kon Fekir eigenlijk best vrij het doel van Ajax onder vuur nemen, maar zijn vizier stond niet op scherp. Hij schoot terwijl hij al viel en leunde daardoor te ver achterover, waardoor de bal hoog over ging.

Natuurlijk tikte de klok gewoon door en met iedere tik van de secondewijzer nam de spanning ook iets meer toe. Zouden ze echt de finale gaan halen?!

Bijna 3-1

Een kwartier voor tijd was middenvelder Maciej Rybus dichtbij de 3-1 voor Lyon. Maar dit keer zorgde Onana weer voor het nodige afweergeschut. Hij kwam snel uit, waardoor de bal op zijn lichaam afketste.

Bijna de beslissing!

Oei! Oei! Oei! Wat was Ajax 10 minuten voor tijd al dichtbij de beslissing. Na een corner van Ziyech kreeg Klaassen de bal. Die behield het overzicht en legde goed terug op de ingevallen Donny van de Beek. Die bleef rustig en zocht de kruising uit, maar het werd letterlijk de kruising. De bal spatte precies op het samenkomen van het aluminium uiteen, waardoor de wedstrijd nog steeds zenuwslopend bleef.

Dan wel de 3-1

En waar Ajax pech had, daar scoorde Lyon een minuut daarna aan de andere kant wel. Ghezzal kreeg een voorzet en kopte die bal richting doel. Via de knie van Viergever belandde deze ook tegen de touwen. Het was al spannend, maar nu werd de druk immens! Lyon had nog maar 1 doelpuntje nodig om een verlenging af te dwingen.

Viergever moet er weer af

Dom, dom, dom. Weer was het Nick Viergever die het veld moest ruimen. Met al geel op zak legde hij vlak buiten de 16 Fekir hardhandig over de knie. De scheids, die al gemakkelijk geel gaf, kon niets anders doen dan de 2e geven aan de Amsterdammer. Gelukkig voor Ajax schoot Fekir z'n vrije trap weer hoog over.

Nick Viergever krijgt zijn tweede gele kaart, Ajax moet verder met tien man. #lyoaja https://t.co/QVF3b1k0eE pic.twitter.com/ISsOjGlIM0

Grote kans Lyon

Vlak voor tijd werd het nog flink zweten. Cornet kreeg de bal vrij in het strafschopgebied, maar schoot uit een moeilijke hoek maar net voorlangs. In een tegenstoot was het ineens Sanchez die in het strafschopgebied van Lyon belandde. Hij wist echter niet precies wat hij met de bal moest doen en verspeelde die, waardoor Lyon gelijk weer omschakelde en gevaarlijk werd.

In de ultieme slotfase werd het doel van Ajax uit alle mogelijke posities onder vuur genomen, maar met hangen en wurgen wisten de Ajacieden ook deze kogels te ontwijken. Daardoor bleef het 3-1 en is Ajax DOOR NAAR DE FINALE!

Finale

De finale van de Europa League wordt op 24 mei gespeeld in de Friends Arena in Stockholm (Zweden). Manchester United is daarin de tegenstander. Zij speelden thuis gelijk tegen Celta (1-1) Dat was genoeg, want uit wonnen zij met 0-1 van de Spanjaarden.