Ajax naar laatste voorronde CL na billenknijpende wedstrijd tegen PAOK (video's)

Soccrates Images

Brian Vesseur • 00:27, 14-08-2019 / Laatste Update: 13:57, 08-01-2024

Ajax is door naar de kwalificatie van de Champions League! In de Johan Cruijff Arena werd het 3-2 tegen PAOK Saloniki. Dat was genoeg, want de uitwedstrijd in de 3e voorronde werd 2-2. Het lijkt er wel op dat Ajax in verdedigend opzicht nog moet verbeteren om het hoofdtoernooi te bereiken.

Wat begon PAOK Saloniki gevaarlijk aan de wedstrijd. In het eerste kwartier waren de gevaarlijkste kansen voor de Grieken en moest Ajax alle zeilen bijzetten om een tegentreffer te voorkomen. De Amsterdammers kregen bij vlagen zelf ook wat kansen, maar de betere partij waren ze zeker niet.

De verdediging van Ajax stond gewoon niet goed, zo bleek in de 23e minuut. Diego Biseswar kreeg enorm veel ruimte en scoorde de 0-1. De geboren Amsterdammer zorgde daarmee voor een belangrijk uitdoelpunt voor PAOK.

Penalty's

Na het doelpunt van de ploeg uit Thessaloniki werd Ajax wakker. De formatie van Erik ten Hag werd dominanter en zette PAOK met de rug tegen de muur. Door de constante druk op de Griekse verdediging werd het de uitploeg op een gegeven moment te veel. Ajax kreeg een penalty doordat David Neres naar beneden werd geduwd! Aanvoerder Dusan Tadic miste helaas dé kans om de 1-1 binnen te schieten.

In de 43e minuut krijg Ajax nóg een penalty. Wederom ging Tadic achter de bal staan. De aanvaller van Ajax wist het kunstje dit keer wel te verzilveren: 1-1!

Knettergekke keeper

Daarmee was de eerste helft nog niet afgelopen. PAOK-keeper Alexandros Paschalikis nam nog een negatieve hoofdrol door ver in het veld het hoofd van Hakim Ziyech te raken. De scheidsrechter - er is geen VAR aanwezig bij de 3e voorronde van de Champions League - oordeelde dat er niks aan de hand was.

Spanning in de tweede helft

In de tweede helft begon Ajax nou niet per se beter aan het spelletje. PAOK had de verdediging prima op orde en kwam er aanvallend ook een paar keer goed uit. Na ongeveer 60 minuten spelen kregen de Grieken een ongelofelijke counter na een mislukte corner van Ajax. Met ongeveer 5 man stormden ze op 2 Ajax-verdedigers af. Door slordigheid in de laatste pass, konden de Amsterdammers wegwerken.

Maar naarmate de tijd vorderde werd Ajax - net als in de eerste helft - sterker en sterker. PAOK had overtredingen nodig om de Ajax-voorhoede op afstand van het doel te houden. In het laatste kwartier werd Klaas-Jan Huntelaar nog ingebracht, vooral om bij dode spelsituaties wat te forceren. Het was voor de 36-jarige spits zijn 100e wedstrijd in Europa.

En dan toch 2-1!

Huntelaar werd ingebracht voor de corners, maar een van de kleinste mannen van het veld wist binnen te koppen! Nicolas Tagliafico zorgde na 80 minuten bij de tweede paal voor de 2-1. PAOK had aan 1 doelpunt genoeg om verlenging af te dwingen, maar er gebeurde iets heel anders. Er kwam zelfs nóg een pingel voor Ajax...

Ajax kreeg in de 84e minuut de 3e strafschop van de wedstrijd. Na een voorzet uit een korte corner werden er een paar Amsterdammers naar de grond getrokken. En wederom ging Tadic achter de bal staan: raak! 3-1 voor Ajax, de 2e rake pingel van de Serviër.

In de blessuretijd deed Biseswar nog wat terug. De Amsterdammer mocht aanleggen voor zijn 2e doelpunt van de avond: 3-2. Daarna was het - gelukkig voor Ajax - over. 1 doelpunt had voor PAOK genoeg geweest om door te gaan, maar dat gebeurde niet!

Volgende ronde

Hierna staat de kwalificatie voor de Champions League op het programma. Ajax neemt het op tegen APOEL Nicosia in de laatste horde voor de groepsfase van het miljardenbal. Die wedstrijden worden gespeeld op 20/21 en 27/28 augustus.