Ajax profiteert optimaal van uitglijder AZ

Orange Pictures

Bart van der Wijst • 17:24, 16-02-2020 / Laatste Update: 20:25, 05-01-2024

Ajax heeft het gat met naaste belager AZ vergroot naar 6 punten. In de eigen Johan Cruijff Arena werd de rode lantaarndrager RKC eenvoudig opzij geschoven: 2-0. Dusan Tadic scoorde vanaf 11 meter en na de thee waren Lassina Traoré en Klaas-Jan Huntelaar trefzeker.

Bij Ajax begon Hakim Ziyech voor het eerst sinds 19 januari (2-1 winst tegen Sparta) weer eens in de basis. Hij werd na rust vervangen door Daley Blind, die voor de 2e keer minuten maakte nadat hij 2 maanden moest herstellen van een ontstoken hartspier.

Easy win

Ajax hoefde in eigen huis niet geweldig te spelen om RKC op de knieën te krijgen. Na bijna een kwartier kwamen de Amsterdammers op voorsprong. Donny van de Beek viel over het uitgestoken been van Hans Mulder en versierde zo een penalty. Tadic ging achter de bal staan en ramde de bal hard en hoog in het doel.

Na rust had Ajax snel de buit binnen na de goal van Traoré. De thuisploeg nam met het oog op de wedstrijd tegen Getafe van aanstaande donderdag wat gas terug. Door wat slordigheidjes kon RKC ook gaan voetballen, maar een treffer kregen ze niet. Klaas-Jan Huntelaar zorgde - nadat hij al de paal had geraakt - voor het slotstuk: 3-0. Ook zag KJH nog een treffer afgekeurd worden door buitenspel.

Door de zege blijft Ajax aan kop in de Eredivisie met 53 punten uit 22 wedstrijden. AZ verloor zaterdag van FC Twente en staat op 47 punten. RKC Waalwijk is nog altijd de nummer laatst met 12 punten uit 23 wedstrijden.