Ajax slaat na rust toe in De Kuip: 4-1 zege op Feyenoord

Martijn Baars • 18:21, 22-10-2017 / Laatste Update: 10:57, 05-01-2024

Ajax heeft De Klassieker in De Kuip met 4-1 dik gewonnen. De Amsterdammers waren na rust veel slagvaardiger voor de goal. Voor Feyenoord betekende het de 4e thuiswedstrijd op rij die niet gewonnen werd.

Over de eerste helft kunnen we heel kort zijn: die was dramatisch slecht. Beide ploegen leverden de ene na de andere bal in, wat dan weer een hoop overtredingen opleverde. De 0-0 tussenstand was dan ook meer dan terecht, al had Ajax het betere van het spel.

De Amsterdammers waren ook na rust de betere ploeg. Dat resulteerde in de 0-1 voorsprong. Sofyan Amrabat klungelde in zijn eigen verdediging en leverde de bal zo in bij David Neres. Die stak Huntelaar diep en de Ajax-spits rondde 1-op-1 met Feyenoord-doelman Brad Jones heerlijk af in de kruising.

Terechte strafschop Feyenoord

Daarna leek Feyenoord pas wakker te schrikken en iets beter te voetballen. Binnen 10 minuten na de 0-1 van Huntelaar kregen de Rotterdammers een penalty van scheidsrechter Danny Makkelie. Linksback Haps stoomde op aan de linkerkant en viel over het been van De Ligt heen: terechte strafschop!

Nicolai Jörgensen, tot dan toe redelijk onzichtbaar, legde aan en zag André Onana zijn inzet redden. Vijf minuten later was het wel raak! Jens Toornstra knalde bij de 2e paal keihard raak voor de 1-1.

IJskonijn Dolberg

Feyenoord was daarna de betere ploeg, voor het eerst in de eigen Kuip tegen Ajax, maar toch scoorden de Amsterdammers weer. David Neres omspeelde zijn tegenstander, legde kort voor op de inlopende Dolberg, die simpel binnentikte: 1-2!

De goal van Dolberg leek Feyenoord definitief te verlammen. De thuisclub kwam niet meer tot kansen, ondanks de aanvallende wissel van Van Bronckhorst. Hij bracht Kramer voor verdediger Diks, maar zag geen kansen op de gelijkmaker meer voorbijkomen.

1-3 Ajax

Sterker nog: Ajax besliste in de 88e minuut de wedstrijd. David Neres stak invaller Siem de Jong diep en die rondde knap af voor de 1-3 en de beslissing!

Terwijl Het Legioen zich bij de nederlaag neerlegde, liep Ajax nog verder uit. Kasper Dolberg zorgde met zijn 2e van de middag voor de 1-4 en de dikke zege voor Ajax.

De 1-4 nederlaag van Feyenoord in de eigen Kuip betekent alweer de 4e thuiswedstrijd op rij die niet gewonnen wordt. Eerder gingen NAC Breda (0-2), Shakhtar Donetsk (1-2) en PEC Zwolle (0-0) al met minimaal een puntje naar huis uit de Kuip.

Stand op de ranglijst

Ajax komt door de zege weer op 5 punten van koploper PSV. De Eindhovenaren wonnen in eigen huis simpel van Heracles Almelo (3-0). Feyenoord staat na de nederlaag op 8 punten van PSV en 3 op Ajax.