Ajax wint met grote cijfers van strijdend Sparta

Brian Vesseur • 17:20, 18-03-2018 / Laatste Update: 14:19, 08-01-2024

Ajax heeft op bezoek bij Sparta Rotterdam met 2-5 gewonnen. De thuisploeg was op Het Kasteel goed opgewassen tegen de nummer 2 van de Eredivisie, al doet de uitslag anders vermoeden.

Vooral in de eerste helft waren de kansen voor Sparta. Waar Ajax het balbezit had, was het eerste doelpunt voor Sparta. Michiel Kramer kopte raak uit een corner van Soufyan Ahannach. Een minuut later was daar ook de gelijkmaker voor de Amsterdammers. Vanaf de aftrap bouwde Ajax snel op. Via de rechterkant gaf David Neres voor, waarna Klaas-Jan Huntelaar de bal in het doel frommelde: 1-1.

Vlak voor rust zette Max Wöber de uitploeg op voorsprong, maar de Oostenrijker werd afgefloten wegens buitenspel. Dat bleek later niet terecht.

Vrije trap

Ajax kwam in de tweede helft op voorsprong door een vrije trap van Lasse Schöne. Een minuut of 6 later was het Justin Kluivert die de voorsprong vergrootte naar 3-1. De buitenspeler bouwde de aanval zelf op en wist hem na een passje van Donny van de Beek ook zelf af te ronden.

Ziyech productief

Hakim Ziyech gooide de wedstrijd in het slot. De Marokkaanse nummer 10 krulde de bal vanaf een lekker afstandje heerlijk binnen. De statistiekenmeneertjes van Opta vertelden via Twitter dat de laatste 10 doelpunten van Ajax allemaal door verschillende spelers zijn gemaakt. Leuk feitje.

Ziyech wist ook nog een 5e doelpunt te maken voor de Amsterdammers. Dat betekent dat de statistiek hierboven niet meer klopt, natuurlijk. Uit een vrije trap scoorde Ziyech zijn 2e van de middag.

66. GOAL! 1-4!!

HAKIM ZIYECH! 🎩#spaaja pic.twitter.com/DddxKrsCQR

— AFC Ajax (@AFCAjax) March 18, 2018

In de laatste secondes van de wedstrijd werd het nog 2-5. Ook Sparta scoorde een vrije trap: Ryan Sanusi is de doelpuntenmaker.

'Krijg jij de band nu?'

Joël Veltman begon zondagmiddag weer op de bank, maar viel na 70 minuten alsnog in bij de Amsterdammers. Matthijs de Ligt - drager van de aanvoerdersband sinds Veltman op de bank zit - vroeg direct of hij die band nou moest inleveren. Dat hoefde niet, aldus Veltman.