Als Zlatan 50 is scoort hij 60 goals per seizoen

3 januari 2017

Pro Shots

Wat is het een feest om Zlatan Ibrahimovic in de Premier League te zien. Een van de grootste, meest interessante spelers in de boeiendste competitie van de wereld. Na een kleine doelpuntendroogte schreef iedereen hem af, nu is de spits de grote man in Engeland. De vedette van Manchester United trekt zich niets aan van de Engelse tabloids en doet wat hij altijd doet: scoren. Dit jaar lijkt hij het zelfs nóg beter te gaan doen dan 'normaal'.


Rode wijn
Dat hij het nog beter gaat doen is volgens Zlatan logisch. De 35-jarige aanvaller ziet zichzelf als rode wijn: hoe ouder, hoe beter. Jarenlang scoorde hij z'n doelpunten voor clubs als Juventus, Internazionale, FC Barcelona, AC Milan en Paris Saint-Germain. Er is 1 belangrijk ding dat opvalt.

Zlatan heeft 1 seizoen nodig om op gang te komen in een nieuwe competitie. En dat is relatief: in zijn eerste seizoen presteert hij ook al aardig. Check bijvoorbeeld zijn stats in zijn eerste periode in Italië. Let op: dit zijn het aantal doelpunten dat hij gemiddeld per 90 minuten maakte.
(Kijk je in de app? Klik dan ff hier om de infographic te zien).


Stats bij PSG
In zijn 2de periode in Italië - na een klein missertje bij Barcelona - zien we hetzelfde gebeuren. En zo ook in Frankrijk: in zijn eerste seizoen scoorde hij eens per 99 minuten, daarna 107, 105 en in het afgelopen seizoen 67! Als de geschiedenis zich weer herhaalt (en als Zlatan langer dan 1 seizoen blijft), gaan er alleen maar meer doelpunten vallen.

Sterke competitie
Bij United heeft de Zweedse aanvaller inmiddels 13 goals in 18 Premier League-wedstrijden. Een gemiddelde van 1 doelpunt per 132 minuten, oftewel 0,68 doelpunt per wedstrijd. Statistieken die hij in de Serie A pas in zijn laatste seizoenen kon laten zien, terwijl de Engelse competitie nóg sterker is.

copyright-proshots-1470266

Engelse verdedigers slopen je 90 minuten lang met smerige tackles en harde trappen. Maar Ibracadabra heeft daar geen moeite mee: "Dat is hier nu eenmaal het spel en daar moet ik mijn lichaam op aanpassen. Ik heb in veel verschillende competities gespeeld en heb me overal kunnen aanpassen."

Alles in rap tempo
Het is mooi om te zien dat Zlatan nu in nóg sneller tempo laat zien hoe hij zich kan aanpassen en verbeteren. De afgelopen jaren liet had hij 1 seizoen nodig om 'in te komen', nu lijkt dat opeens maar een paar wedstrijden te duren. Na de eerste 4 competitiewedstrijden had hij 4 doelpunten gemaakt, daarna volgde een droogte van 6 wedstrijden. Maar nu is de spits los: 9 doelpunten in de laatste 9 wedstrijden.

De statistieken vertellen dat Ibrahimovic alleen maar méér doelpunten gaat maken dan dat hij nu al doet. Zelf vertelt-ie dat hij tot zijn 50ste door kan. Als we een simpele rekensom maken mogen we toch wel concluderen dat Abraham Ibra over 15 jaar een doelpuntje of 60 per seizoen scoort.
Brian Vesseur
Kijkt en volgt het nieuws over Nederlands, Engels en Italiaans voetbal. Eet daar dan ook graag een pizza bij!
reacties
ReageerReageer op dit bericht