Amateurclubs zijn des duivels op de KNVB: ‘Ze maken misbruik van de shirts’

7 december 2020

ANP

De KNVB zorgt voor opschudding bij amateurclubs. Bij het protest op het Malieveld tegen de huidige coronamaatregelen maandag, gebruikt de voetbalbond zonder toestemming (wedstrijd)shirts van verenigingen. En dat terwijl de KNVB stelt namens 3000 clubs te demonstreren.


Dat beweert de ledenraad amateurvoetbal KNVB, een belangrijk orgaan binnen de bond dat de clubs vertegenwoordigt. Zo’n 1000 shirts heeft de KNVB maandagochtend neergelegd in Den Haag. Op het grote grasveld vormen de shirts het woord ‘stil’. De bond vraagt zo aandacht voor het amateurvoetbal dat al sinds 13 oktober stilligt en wil dat volwassenen weer in groepsverband mogen trainen en jeugd lokaal wedstrijden kan spelen.

Geen toestemming
Bij de protestactie gebruikt de bond verschillende shirts. Welke, is onbekend. De clubs zijn door de KNVB vooraf niet op de hoogte gesteld van de campagne, zegt de ledenraad. Laat staan dat clubs akkoord hebben gegeven voor het gebruik van het clublogo en -tenue.

De shirts zijn immers niet voor deze protestactie bestemd. De KNVB heeft de shirts vorig jaar gekregen bij het 130-jarig bestaan. De bond vierde het jubileum door met clubs een uniek Oranje-shirt te ruilen voor een shirt van de vereniging. Volgens de KNVB was het doel van die actie om ‘alle shirts uit het amateurvoetbal een ereplaats te laten krijgen in Zeist.’

Misbruik
De ledenraad amateurvoetbal is dan ook des duivels. "De KNVB maakt ongevraagd misbruik van de shirts", vindt Ingrid Kloosterman uit Cuijk, 1 van 30 belangenbehartigers van het amateurvoetbal. "De shirts worden ingezet voor een politieke activiteit. Dat kan niet." Wim van Hoogstraten, 1 van de andere 29 leden van de ledenraad, stelt dat de KNVB voor deze actie ook 1000 ballen had kunnen nemen.

Niet overlegd
Het irriteert de ledenraad dat het bestuur amateurvoetbal niet heeft overlegd. "We werden zaterdag via een mailtje op de hoogte gesteld door de KNVB", verwijst Timmermans naar een persbericht dat zondag uitlekte. Wel had de KNVB overleg gevoerd met andere sportbonden in Nederland. Kloosterman: "Normaal spreken we ons als ledenraad niet uit, maar nu willen we ons laten horen. We kunnen ook niets anders."