Jahanbakhsh bezorgt AZ in blessuretijd de 3 punten tegen FC Groningen

Martijn Baars • 15:19, 18-03-2018 / Laatste Update: 12:24, 12-12-2023

AZ heeft thuis met 3-2 gewonnen van FC Groningen. De matchwinner werd rechtsback Jonas Svensson. De Zweed scoorde eerst heerlijk op aangeven van Alireza Jahanbakhsh en gaf ook de assist op de 2-0 van Guus Til.

De eerste helft was simpel in 2 zinnen te verklaren. Het was koud en winderig en het enige hoogtepunt was een kopbal op de paal van FC Groningen-verdediger Mike te Wierik. Het was alweer de 22e keer dit seizoen dat FC Groningen het aluminium raakte.

Heerlijke hakgoal

De tweede helft was meteen een stuk leuker. Binnen 10 minuten had de thuisploeg, die nog hoopt de 2e plaats in de Eredivisie te kunnen pakken, de voorsprong te pakken. Svensson zette de aanval zelf op, kreeg de bal op de 5-meter terug en tikte de bal achter zijn standbeen langs het doel in: 1-0.

Assist Svensson

Diezelfde Svensson zorgde na dik een uur spelen ook voor de 2-0. Niet door zelf te scoren, maar door kersvers international Guus Til een niet te missen kans te geven. De middenvelder schoot eerst nog op doelman Sergio Padt, maar tikte de rebound wel binnen.

Aansluitingstreffer en aderlating

Nog geen 5 minuten later maakte FC Groningen de wedstrijd toch nog een beetje spannend. Tom van Weert tikte op randje buitenspel de aansluitingstreffer achter doelman Marco Bizot. Een volgende aderlating van AZ was het uitvallen van man of the match Svensson, die vlak na de goal op de grond ging zitten en niet meer verder kon.

Spannende slotfase

Na die 2-1 zakte AZ massaal in, bang om de voorsprong nog uit handen te geven. Toch gebeurde dat waar iedereen in Alkmaar voor vreesde. FC Groningen kwam terug tot 2-2 na een heerlijk schot van de Japanner Ritsu Doan in de 83e minuut. Alles leek voorbij, maar in de blessuretijd redde Jahanbakhsh zijn ploeg door uit een corner de winnende en bevrijdende 3-2 te maken.

Stand in de Eredivisie

AZ heeft op 22 april de bekerfinale te spelen. Ondertussen staat de ploeg van trainer John van den Brom ook nog maar 2 punten achter op nummer 2 Ajax. De Amsterdammers komen zondagmiddag nog wel in actie tegen Sparta. Voor FC Groningen is het seizoen zo goed als voorbij. De noorderlingen kunnen bijna niet meer degraderen en lijken ook kansloos voor play-off-voetbal om een Europees ticket.