AZ ternauwernood door na knotsgekke slotfase in Sittard

Pro Shots / Henk Korzelius

admin • 22:44, 20-12-2017 / Laatste Update: 07:13, 05-01-2024

In de KNVB-Beker verslikte AZ zich woensdagavond bijna in Fortuna Sittard. Met nog 2 minuten reguliere speeltijd keek de ploeg uit Alkmaar tegen een 2-1 achterstand aan, maar die werd op het laatste moment nog omgebogen tot een 2-4 winst.

Fortuna Sittard kwam in de 2e minuut op achterstand door een doelpunt van Wout Weghorst. De Limburgers kwamen de afwachtende beginfase van de wedstrijd uiteindelijk goed door. En in de 27e minuut was het Djibril Dianessy die Fortuna op 1-1 zette. Beide teams kregen nog over en weer kansen maar ze zochten de kleedkamers op met 1-1.

Al in de 48e minuut is het opnieuw raak voor Fortuna. Nu was het Finn Stokkers die zijn team zelfs op voorsprong zette met een kopbal tegen de nummer 3 uit de Eredivisie. Met name uit de omschakeling kon Fortuna een aantal keer gevaarlijk worden in het eerste uur van de wedstrijd.

Fortuna strandt in het zicht van de haven

In de 68e minuut leek AZ op gelijke hoogte te komen door een doelpunt van Helmer. Maar de jonge verdediger Schuurs haalt voor Fortuna de bal van de lijn en voorkomt zo het doelpunt. AZ bleef zoeken naar het doelpunt maar had alle moeite om door de hechte verdediging van Fortuna Sittard te komen. De ploeg van Sunday Oliseh staat knap bovenaan in de Jupiler League en leek vanavond weer een mooie overwinning te boeken.

Maar in de 89e minuut was het weer Wout Weghorst die zijn ploeg in de wedstrijd hielp. Dit bleek uiteindelijk de doodsteek voor Fortuna, want in de 91e minuut maakte Jahanbakhsh de 2-3 voor de Alkmaarders. Levi Garcia stelde vervolgens de winst helemaal veilig door in de 94e minuut de 2-4 binnen te schieten. Zo gaat AZ door naar de kwartfinale van het bekertoernooi.