AZ trekt met tien man zege over de streep

admin • 22:44, 16-01-2016 / Laatste Update: 21:42, 12-12-2023

Met tien man heeft AZ in Kerkrade een 1-0 overwinning uit het vuur gesleept. De ploeg uit Alkmaar kwam al na vijf minuten op voorsprong via Vincent Janssen. Na de rode kaart van Derrick Luckassen viel Roda JC met man en macht aan, maar AZ hield stand.

Het flink versterkte Roda JC, dat tijdens de winterstop liefst vijf nieuwe spelers haalde, begon slecht aan de wedstrijd. Al snel zette spits Janssen de bezoekers uit Alkmaar op voorsprong. Na een fraaie aanval kopte hij een voorzet van Joris van Overeem achter doelman Benjamin van Leer. Kort daarna verzuimde Markus Henriksen de marge te verdubbelen. Ook Roda JC kreeg in de openingsfase een goede kans, maar Hicham Faik miste.

De Limburgers probeerden met veel enthousiasme de valse start te repareren. Aanvallend was de ploeg in de eerste helft echter machteloos. De acties waren veelal te doorzichtig en werden in een te traag tempo uitgevoerd. AZ was regelmatig in de omschakeling wel gevaarlijk. De defensie van Roda JC, met daarin aanwinst Jordy Buijs, voorkwam dat de Alkmaarse counters een doelpunt opleverde.

Luckassen

Na de rust raakte AZ al binnen een kwartier Luckassen kwijt. De numerieke meerderheid gaf Roda JC ineens vleugels. Rydell Poepon kreeg een goede kans, maar ook de nieuwe spits miste. Daarna schoot Buijs op de paal en verprutste Faik opnieuw een goede mogelijkheid om de gelijkmaker te scoren.

Ook in de slotfase bleef de Limburgse ploeg jagen op de verdiende gelijkmaker. Ard van Peppen was daar dichtbij. Met veel kunst- en vliegwerk trok AZ echter de volle winst over de streep.