Van den Bergh verscheurt schrijfblok van journalist na uitspraak rechter

2 mei 2019

Beije Ton

Ricky van den Bergh, onder andere oud-profvoetballer van ADO Den Haag, heeft 60 uur werkstraf gekregen. Dat heeft de politierechter in Rotterdam besloten. Van den Bergh deed een doodsbedreiging tijdens een verkeersruzie en hij stal uit de kas van amateurclub DHC uit Delft.


Nadat hij de straf te horen kreeg, pakte hij een schrijfblok van een verslaggever af en verscheurde die. Van den Bergh zei dat hij niet wilde dat er over deze zaak werd geschreven. De journalist gaat aangifte doen van het voorval.

Wat is er precies gebeurd?
De ex-prof van Sparta, RKC, Heracles en ADO Den Haag, werkte in 2017 bij de amateurvoetballers van DHC als trainer. Op beveiligingsbeelden in de kantine is te zien dat hij 70 euro uit een kas haalt en in zijn sok stopt. De lade stond in de koeling, waarvan hij eerst het licht uitdeed om betrapping door de camera’s te voorkomen. De gemerkte biljetten zijn bij hem aangetroffen.

Volgens de Hagenaar was er sprake van een misverstand: hij had het geld even nodig om een kennis af te betalen en hij wou het later terugbrengen. Dat is hij vergeten, zegt hij. ,,Ik heb geld genoeg. Dan ga ik toch geen 70 euro stelen,’’ hield hij vol bij de rechter. Volgens de oud-profvoetballer is de zaak door ex-bestuursleden van de club opgeblazen en is er aangifte gedaan ‘uit jaloezie op mijn succes’, zei hij tegen de rechter.

Doodsbedreiging
‘Heel ernstig’ noemde de officier van justitie ook de doodsbedreiging in Rijswijk aan het adres van een automobilist later dat jaar, tegen wiens auto de eerder voor diefstal en andere vergrijpen veroordeelde Hagenaar aan was gereden. Die bedreiging werd geuit terwijl de toen 3-jarige dochter van de verdachte naast hem in de auto zat.

Bij afwikkeling van de schade wilde Van den Bergh wegrijden en ging de medeweggebruiker voor hem staan. Die werd enkele meters op de voorklep meegevoerd. Daarna dreigde de ex-prof hem ‘aan stukken te snijden’. ,,Ik was angstig en bang voor die man en wou hem wegjagen,’’ aldus de verklaring van de Hagenaar.