Biograaf Ricksen: ‘Leven Fernando was laatste jaren mensonterend’

18 september 2019

ad

Schrijver Vincent de Vries maakte een biografie over Fernando Ricksen en raakte sinds die tijd goed bevriend met de man die woensdag overleed. Vlak nadat het boek Vechtlust uitkwam bleek Ricksen de ziekte ALS te hebben. ,,Zijn leven was kort, maar wél mooi.”


De oud-verdediger maakte in 2013 tijdens een aflevering van De Wereld Draait Door, waar niemand nog van iets wist, bekend te lijden aan de ziekte ALS. Hij sprak altijd uit de 1e te willen zijn die de spierziekte zou overleven. De Vries zag hoe het steeds slechter ging met de man die uitgroeide tot zijn vriend, tot het echt niet meer ging. 
35 kilo
De Vries zegt 10 dagen geleden voor het laatste bij Ricksen te zijn geweest. ,,Toen dacht ik wel: wow. Zo slecht had ik hem nog niet gezien'', verteld hij aan het Algemeen Dagblad. ,,Hij was veel afgevallen, woog misschien nog 35 kilo en had een dikke baard. Ik kon dit keer maar een paar minuten bij hem blijven. Hij was zo moe. Hij communiceert via een computer, maar na de 1e letter ‘t’ vielen zijn ogen dicht. En na de 2e, een ‘i’, weer. Hij was bezig met het woord ‘tired’. Kijk, Fernando had vaker slechte dagen en vocht zich elke keer terug, maar nu had ik wel voor het eerst het gevoel dat het onmogelijk was dat hij zich zou terugvechten.”

2, 3 jaar te lang
De Vries zegt geschokt te zijn, al wist hij ruim 6 jaar dat Ricksen niet meer beter zou worden: ,,Ergens ben ik ook wel blij, al is dat niet het goede woord, maar hij heeft eindelijk rust. Op een gegeven moment wordt het mensonterend. Zijn leven was kort, maar wel mooi. Laat dat duidelijk zijn. Eigenlijk heeft het 2, 3 jaar te lang geduurd. Ook voor hem.''